Finans Nyhet

Moody´s sänker kreditbetyget för Danske Bank

Publicerad

Danske Bank och fyra andra danska utlånare har fått minskat kreditbetyg.

Realtid.se

I förra veckan sade Moody´s att konkursen hos Amerbanken, en liten dansk utlånare, visade att Köpenhamn numera är: ”Mindre benägna att fortsätta stöda kreditgivare på bekostnad av skattebetalare än vad man var bara för ett par månader sedan”.

Tunga borgenärer och vissa insättare riskerar att förlora omkring 41 procent av sina tillgångar efter att Amagerbanken tagits över av Finansiel Stabilitet, en myndighet som har till uppgift att hantera banker som får det kärvt. Men det är alltså inte bara Amagerbanken som har problem.

Moody´s har sänkt kreditratingen för jätten Danske Bank, Spar Nord Bank, FIH Erhvervsbank, BankNordik och Ringkjøbing Landobank. Vissa analytiker menar att fallet med just Amagerbanken kan ses som ett tecken på vad som kan ske hos Irland och andra europeiska länder och hur ländernas regeringar kan ställa sig till att stöda krisande banker framöver, enligt Financial Times.

Annons

Amagerbanken var den elfte danska banken att gå omkull efter att landets bostadsmarknad kraschat i samband med de tidigare faserna av den globala finanskrisen. Samtidigt var det första banken att gå omkull sedan Danmarks program för att hjälpa krisande banker och dess kunder löpt ut i september.

Samtidigt gäller ändå statlig insättningsgaranti för summor upp till 100 000 euro, medan alla summor över detta inte längre omfattas av några garantier, enligt Financial Times.

Annons