Kungsleden, Castellum, Moody's Foto: TT
Foto: TT
Fastigheter

Moody's överväger uppgradering av Kungsledens kreditbetyg

Castellums bud på Kungsleden kan skapa ett av de största noterade fastighetsbolagen i Europa. Nu utvärderar Moody's förutsättningar för en uppgradering av Kungsledens kreditbetyg

Uppdaterad 2021-08-04
Publicerad 2021-08-04

Moody's granskning följer efter Castellums uppköpserbjudande som offentliggjordes tidigare denna vecka.

Moody's bedömer transaktionen som kreditpositiv för Kungsleden då det sammanslagna bolaget kommer att ha en tillgångsportfölj motsvarande 157 miljarder kronor och en stark finansiell position. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det är onekligen en fördel att vara stor – framför allt när det kommer till vilka räntenivåer fastighetsbolagen har möjlighet att låna upp till. Det i sin tur spelar väldigt stor roll för värderingarna av bolagen, sa Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold till Realtid efter att budet hade kommunicerats på måndagsmorgonen.

För en kapitaltung fastighetsbransch ligger fokus på att få ned finansieringskostnaderna. Och större storlek ger biljett till den europeiska kapitalmarknaden.

– De stora fastighetsbolagen har gått från de svenska bankerna till den svenska kapitalmarknaden. De största har tagit steget från Sverige till den europeiska kapitalmarknaden vilket innebär bättre tillgång till kapital. Och där kommer Castellum med Kungsleden att befinna sig, sa Joakim Bornold vidare.

Moody's bedömer att bolagens tillgångsportföljer med tydligt fokus på kontor i attraktiva lägen kommer att komplettera varandra väl och sannolikt bidra till operationella och finansiella synergier.

Moody's bedömer även att det sammanslagna bolaget kommer att ha en solid finansiell profil och en ambition om att upprätthålla en Baa2 rating. Den nya koncernens tillgång till olika finansieringskällor anses också förbättras efter samgåendet vilket kan bidra positivt till möjligheten att utöka andelen tillgångar som inte är pantsatta i det sammanslagna bolaget.  

 

Platsannonser

Logga in