Fonder

Monyx och Solidar startar AlphaCore Fonder

Bolagen startar ett gemensamt ägt fondbolag som ska fokusera på alfaförvaltning och locka institutioner.

Mirza Gazic
Uppdaterad 2016-12-13
Publicerad 2016-05-27

Monyx och Solidar etablerar ett gemensamt och oberoende fondbolag som ska enbart fokusera på nya alfaprodukter. I samband med etableringen går Monyx investeringschef Mikael Kadri över till det nya bolaget AlphaCore Fonder och blir vd. Med sig tar han Monyx-förvaltarna Daniel Dinef och Martin Edelman.

– Det som hittills är klart är att det blir vi tre som går in i det här bolaget och det är en permanent lösning.  Det här är en process som börjat, vi har inte svaren på alla frågor just nu, men detta pågår och det är fler roller som ska tillsättas. Men de är inte klara än så därför kan vi inte gå ut med det, säger Kadri till Realtid.se.

Samarbetet sker genom att Monyx ägare, danska NewCap köper 45 procent av eTurn Fonder av Solidar, ett mindre fondbolag som Solidar förvärvade i oktober och som nu är på väg att byta namn. 

Varför parterna nu samarbetar för att starta en ny verksamhet i stället för att satsa på egna fonder inom samma nisch har att göra med resursfrågor samt ett behov av att vara oberoende.

– Det är ganska resurskrävande att driva sådan här verksamhet idag, jämfört med tidigare. Det är stora kostnader för risk- och compliancesystem bland annat och det finns mer resurser om man är två företag som går in. Det andra skälet är att, om bolaget skulle startats av Monyx eller NewCap, så skulle inte det varit oberoende utan fortfarande ingått i koncernen. Vi tror att det finns en stor fördel av att vara oberoende för då kan bolaget fokusera på det man vill utan att bli distraherad av andra frågeställningar och beröras av vad andra gör i koncernen. Det blir ett oberoende och fokus är att skapa bästa möjliga förvaltning och bästa möjliga produkter, säger Kadri.

Eftersom eTurn redan hade ett AIF-tillstånd att bedriva verksamheten så finns det även ett tillstånd för AlphaCore Fonder också. Vilket fokus alfafonderna får är enligt Kadri tidigt att säga men målsättningen är två fonder inom kort.

– Vi har självklart en tydlig bild av vad det första vi ska göra blir och det blir två fonder som vi ska gå ut med inom kort. Ambitionen är att ha fonder uppe i slutet av augusti och det vi hittills har kommunicerat är att de kommer vara absolutavkastande i sin karaktär, men vi kommer återkomma med mer information när allt blir tydligare. Vi känner oss inte redo att kommunicera det än men vi har en tydlig bild av vad vi vill göra, säger Kadri.

Förutom behovet av ett speciellt fokusområde och oberoende så ligger ett växande behov av alternativa investeringar bakom samarbetet. Parterna ska sikta in sig på institutioner och stiftelser, aktörer de anser visat ett växande behov av alfaförvaltning.

– Vi ser att behovet av alfaförvaltning och ännu mer specifikt absolutavkastande förvaltning, ökar över tid av den enkla anledningen att räntenivåerna är väldigt låga och det är väldigt svårt att med traditionell förvaltning få en tillfredsställande avkastning för försäkringsbolag och andra aktörer utan att behöva gå ut lång ut på riskskalan. Absolutavkastande alternativa tillgångsslag kommer att öka över tid som ett komplement till framför allt räntor, som inte alls erbjuder någon särskilt tilltalande avkastning. Det är en drivkraft som vi ser det, det kommer bli ett viktigare tillgångsslag och för att bli framgångsrik inom det här området så måste man renodla verksamheten och vara oberoende. 

När Solidar förvärvade eTurn gick det tillsammans med tre fonder och grundarna Krister Sjöblom och Ulf Berg över till att helt ingå i Solidarkoncernen.

– När vi köpte eTurn var det inget ändamål att sälja en del vidare men den här möjligheten dök upp, säger Solidars kommunikationschef Helene Jansbo till Realtid.se.

Sjöbloms och Bergs gamla bolag blir nu en ny verksamhet medan duon framöver fortsätter sitt arbete inom Solidarkoncernen, istället för att jobba med AlphaCore.

– Så kunde det ha blivit men vi har nu byggt upp en bra intern organisation inom Solidar med dem och det arbetet vill vi fortsätta med. Vi fortsätter även att satsa vidare på att bygga upp vår organisation och lanserade nyligen ett investeringssparkonto, där vi arbetat mycket med vår fondplattform, säger Jansbo.

Mikael Kadri ska tillsammans med övriga medarbetare i AlphaCore äga 10 procent av bolaget. Han ersätts som investeringschef på Monyx av nuvarande chefsstrategen Johan Hinas.

 

Platsannonser