Finans Nyhet

Momsgiganterna

Publicerad

De krävs på 1.045.786.502 kronor i skatt för karusellhandel under tiden som Elgiganten-ägare.

Peter Linuzon och Jörgen Widmark har varit delägare i elektronikvaruhuset Elgiganten i Norrtälje.

Samtidigt köpte de mobiltelefoner från grossister i Dubai för 2,6 miljarder kronor och sålde dem vidare för 6,4 miljarder kronor. Det här var under åren 2004 till 2006. Affärerna skötte de med faxen.

Trepartshandel, säger de.

Annons

Genom sina företag begärde de att slippa betala skatt i Sverige. Moms ska ju konsumenten betala och det sköter det företag som konsumenten köper av. Företagen First-in-west och Belcom var bara mellanhand.

Karusellhandel, säger Skatteverket.

Skatteverket tror inte att de utpekade köparna i Spanien, Portugal, Estland och Tyskland existerar.

Annons

Länsrätten och kammarrätten har fällt männen. Det finns 29 mål i härvan bara i kammarrätten. Under tisdagen överklagade de till Regeringsrätten.

Sett till beloppen handlar det om någon slags rekord. I Sverige finns det ingen som har större skatteskulder.

Det handlar om moms som betalts ut, men som aldrig blivit inbetald. Ingen vet i vilket land pengarna försvunnit. För skattebetalarna i EU spelar det kanske ingen roll. En förlust är en förlust.

Annons

Sett till beloppet är det här större, åtta gånger större, än i fredags då Realtid.se rapporterade att en handläggare på Skatteverket får fängelse av tingsrätten för att tankat ut pengar åt sig själv och andra mellan 2004 och 2009.

Det är åtta gånger mer än de vinster som Nordeamannen och Cevianmannen snuvade andra på genom aktiehandel för en miljard kronor mellan 2005 och 2007. Enligt tingsrätten var det inte insiderbrott.

Det är dubbelt så mycket som i Trustor. Då var det också aktieägare som drabbades. Den här gången är det skattebetalarna.

Mobiltelefonerna är bara ett medel för att plocka ut pengar från statskassan i det land där bedrägeriet ägt rum.

Om mobiltelefonerna sedan verkligen sålts så blir det bara en bonus för bedragarna. Sådana telefoner brukar vara transportskadade när de dyker upp i butiken – fastän de är nya. För att kunna lura EU på momsen har de valsat runt mellan många medlemsländer.

Elgiganten ”tror inte” att mobilerna sålts i kedjans varuhus. När tullen fattade misstankar klippte Elgiganten alla band med företagarna.

– Det gick ganska fort dårå, säger köparen.

– Jag har förstått att Elgiganten vill inte beblandas med det här.

Hur var det möjligt för ledningen i elgiganten att inte känna till bedrägerierna? Hur har Elgigantens varumärke påverkats av skandalen? Vad säger kunderna?

Realtid.se mejlade marknadschefen Eddie Hernandez i våras och igen för en vecka sedan. Under tisdagen lovade han att återkomma med svar samma dag.

Hur går det då för skattebetalarna? Kronofogden tog först alla tillgångar de kunde hitta hos de båda företagarna. Bolagen likviderades.

Men fogden fick bakläxa av Regeringsrätten och har nu nöjt sig med att säkra värden på 15 miljoner kronor.

Det är allt. Någon miljard lär det inte bli.

– Vad jag förstår har bolagen inga pengar kvar, säger Torbjörn Larsson, projektledare i utredningar om karusellhandel hos Skatteverket.

Företagarnas juridiska ombud advokat Fredrik Zettergren på byrån Fylgia tycker att kammarrättens domar är ”obegripliga” och talar om ”grov inkompetens” hos Skatteverket.

– Företagarna påstår att det gjort transaktioner med ett antal bolag som de säger att de inte vet vilka de är eller var de finns, svarar Torbjörn Larsson på Skatteverket.

– Det är inte enstaka transaktioner utan det mesta.

– Man blir gravt oroad om de transaktioner som de påstår att de genomfört skulle vara normala affärstransaktioner.

Den som vill slippa debitera moms måste själv beivsa vem köparen är. Det tycker inte Skatteverket att företagarna gjort.

– De vet frapperande lite om de kunder de påstår att de sålt till.

Det räcker inte med att uppge ett bolagsnummer och ett momsnummer. Man måste åtminstone kunna visa att det är just det här bolaget som använt just det här momsnumret för att köpa just de här varorna. Annars skulle vem som helst kunna köpa vad som helst momsfritt.

Men företagarna hävdar att de kontrollerat köparnas identitet och moms-registrering tillräckligt noga och att det ska räcka. Allt annat är bara ”blanka påståenden” som Skatteverket inte kunnat bevisa.

Dessutom påpekar de att så länge de är misstänkta för bedrägerier som de känt till eller bort känna till kan de inte vara skyldiga att betala moms. Det är ju inte skatt på kriminalitet.

Skatteverket påstår att de köpare som företagarna pekar ut ”inte är de rätta”. Det innebär, skriver företagarnas advokat, ”med en civilrättslig kvalificering påstående om skenrättshandlingar”. Och det går inte att beskatta någon som skrivit på ett avtal utan avsikt att genomföra något.

Men att företagarna skulle agerat ”skenföretag”, ”missing trader” eller varit ”The Dubai Connection” är bara Skatteverkets fantasier, enligt företagarna. Dubai och Förenade Arabemiraten är ju världens centrum för handel med mobiltelefoner. Alla tillverkare säljer dit. Inget konstigt med det.

De vill nu tvinga Regeringsrätten att låta EU pröva fallet.

Regeringsrätten är högsta instans i Sverige. Om Regeringsrätten tar upp målet och Skatteverket förlorar så kan det bli ett ödesdigert prejudikat för Skatteverket.

– Då får vi försöka utöka samarbetet med andra länder, säger Torbjörn Larsson.

– Men det blir svårt om man sänker beviskraven för transaktioner av den här typen. Det gynnar endast bedragare.

Dessutom drabbas detaljhandeln – både Elgiganten och alla andra.

– Risken för stor illojal konkurrens är överhängande.

Ekobrottsmyndigheten la ner en förundersökning mot företagarna för ett år sedan i brist på bevis. Men allt talar för att fusket är utbrett i hela EU också idag, trots försök med omvänd skattskyldighet.

– Karusellbedrägerier pågår ju fortfarande. Det är inget som är tilltäppt, säger Torbjörn Larsson.

Men Jörgen Widmark och Peter Linuzon har lagt av. Jörgen kör numera skolbuss i Ljusdal, enligt sin försvarare. Peter gör just ingenting.

Så går det till

Skatteverket skriver att ”vinsten i kedjorna uppkommer genom att skenföretaget inte vare sig redovisar eller betalar in någon mervärdesskatt på sin försäljning … (alternativt redovisar men inte betalar) och att brokern yrkar avdrag för ingående mervärdesskatt på sitt förvärv men p g a sin export inte redovisar någon utgående skatt”.

Annons