Finans Nyhet

Mobilkriget tilltar

Publicerad

Kriget om mobilkunderna nådde på torsdagen ett nytt ”bottenrekord” när Comviq lanserade ett minutpris på 49 öre minuten dygnet runt till alla.

I fredags sänkte Telia Sonera sitt minutpris till 59 öre minuten för att försöka parera Comviqs framgångar med abonnemanget Knock out, där priset låg på 69 öre minuten.

I onsdags lade sig operatören 3 på samma nivå och erbjöd dessutom låga månadskostnader för byte till en ny mobiltelefon.

Dyrast är det för närvarande att vara Vodafonekund. Vodafone, inom kort Telenor, tog på torsdagseftermiddagen 79 öre minuten för sina mobilsamtal.

Annons

Sverige har länge ansetts vara ett dyrt land att använda mobilen i. För bara några år sedan låg lägsta minutpriset kring fyra kronor. Så är Sverige också ett av de få länder i Europa där samtal via det fasta nätet fortsatt att vara storsäljaren.

Glada för de sjunkande samtalstaxorna är naturligtvis konsumenterna, men också mobilförsäljarna.

– Vi är snart nere på nivåer där det på allvar blir försvarbart att säga upp abonnemanget på hemmatelefonen. Bara för den fasta avgiften går det att ringa mobilt sex minuter om dagen, säger marknadsdirektör Daniel Lindholm på The Phone House.

Annons

I Finland har priskriget mellan operatörerna gått så långt att till exempel Telia Sonera tvingats in i det, med allt sämre resultat som följd. Företaget ska totalt spara cirka fem miljarder kronor. I Sverige ska på sikt 3.000 tjänster bort. I Finland har man ännu inte preciserat hur kostnaderna ska sänkas.

Utmaningen för operatörerna är att lyckas kompensera de sjunkande minutpriserna genom att samtidigt få folk att öka användningen av mobilnäten både för samtal och andra tjänster.

TT

Annons
Annons