Juridik Nyhet

Mitt under brinnande domstolsprocesser – Erik Nerep hoppar av uppdrag för Nord FK

Taggar i artikeln

Erik Nerep Nord Fondkommission
Erik Nerep, Handelshögskolan, Nord FondkommissionErik Nerep, Handelshögskolan, Nord Fondkommission
Erik Nerep.
Publicerad
Uppdaterad

I tisdags inkom mejl till domstolarna i vilka Handelshögskolans professor Erik Nerep meddelar att han hoppar av alla uppdrag för Nord Fondkommission.

Annelie Östlund

Processerna har koppling till en omfattande obligationshärva som började rullas upp 2019 när företagsgruppen Octego gick i konkurs.  

Nord Fondkommission hade rest obligationer om totalt flera hundra miljoner kronor åt flera av bolagen i gruppen – pengar som investerarna nu ser ut att ha förlorat.  

I spåren av kraschen har Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning mot Octegos företrädare. Parallellt har Nord Fondkommission, via det egna fastighetsbolaget Usave, gett sig in i en kamp om Octego-gruppens fastigheter – däribland en rad fastighetsprojekt i Sälen som enligt ett värderingsinstitut är värda mellan 60 och 90 miljoner kronor.  

Annons

Men även Serafim Finans är ute efter Sälenfastigheterna efter att ha gett ett lån på mångmiljonbelopp till Octego. Samtidigt anser ombudet för bostadsrättföreningarna W51 Vasaåsen 1 och 2 att fastigheterna rätteligen tillhör föreningarna.  

Slaget om Sälen-fastigheterna utkämpas i Falu- och Mora tingsrätter, och fram till och med denna vecka har Erik Nerep – professor i svensk och internationell handelsrätt vid Handelshögskolan i Stockholm – varit Nords fastighetsbolags Usaves ombud.   

I tisdags inkom dock mejl till domstolarna i vilka Erik Nerep meddelar att han hoppar av.   

Annons

”Jag får härmed meddela att jag avträtt som ombud för Usave Fastigheter AB i rubricerat mål och alla andra eventuella mål i tingsrätten”, skriver han.  

Orsaken till att han lämnar uppdragen mitt under stämningsprocesserna är oklar. Realtid har sökt Erik Nerep för en kommentar.  Realtid har även sökt Nord Fondkommission utan framgång.  

Fler processer 

Annons

Sälenfastigheterna är inte de enda tillgångar som Nord Fondkommissions bolag Usave försöker komma över. Realtid har tidigare skrivit om hur Usave och Palisander-gruppen tvistar om fastigheter samt hur Nords fastighetsbolag köpte Aspect Hospitality – med 1700-talsbyggnaden Danvikens hospital – för 1 krona.  

 

Annons