Finans Nyhet

”Misslyckade stödpaket förklarar svensk pessimism”

”I Sverige har vi två misslyckade stödpaket bakom oss”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank. Foto: Erik Penser Bank.”I Sverige har vi två misslyckade stödpaket bakom oss”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank. Foto: Erik Penser Bank.
”I Sverige har vi två misslyckade stödpaket bakom oss”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank. Foto: Erik Penser Bank.
Publicerad
Uppdaterad

Det är läge att vara överviktad i aktier enligt Erik Penser Bank – stimulanserna fungerar även om de går mycket trögare i Sverige jämfört med i USA.

Sverker Brundin

Det är enligt Erik Penser Bank lätt att förklara såväl medias optimism kring aktiemarknaden som avsaknaden av en positiv syn när man studerar data från olika regioner. Det ligger nämligen i linje med de stödpaket som rullats ut i respektive region. 

– Det är då kanske inte så konstigt att svensk media generellt sett inte verkar förstå hur och varför börsen gått upp. I Sverige har vi ju trots allt två misslyckade räddningspaket bakom oss och nästa ska sättas igång i juli, fyra månader efter USA:s stödprogram inleddes, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

Han jämför hur mycket av de svenska programmen som har använts så här långt med hur mycket av USA:s som användes under lika lång tid efter introduktion.

Annons

– Slutsatsen är då att det går trögare i Sverige. 

Att nästa omställningspaket för Sverige tidigast kommer i juli beror på att det ska godkännas av EU.

– Det innebär en lång period vilket sätter sig i kurserna, säger Jonas Thulin.

Annons

Erik Penser Bank följer News Trends via Bloomberg och kan se data på hur man skriver om börsen i respektive region. Det liknar Economic Policy Uncertainty Index, EPU index, som försöker mäta graden av politisk osäkerhet genom att studera mediebevakningen. 

– Resultaten återspeglar uppgångarna och stimulanserna och dess relativa styrka. Med andra ord – mer positivt i USA och mindre positivt i Europa.

För det amerikanska indexet S&P 500 var april till och med den bästa börsmånaden sedan 1987. Under måndagen skedde däremot stora nedgångar på Stockholmsbörsen vilket fick flera sparekonomer att i media prata om att uppåtrekylen är bruten. 

Annons

– Sparekonomerna missade allihop börsens vändpunkt och vändning. För att säga att den är bruten behövs en härledning – vi har inte sett någon sådan. 

Enligt Jonas Thulin kan Erik Penser Bank för tillfället härleda varje dags utveckling. Banken avkastar enligt honom hittills två årsavkastningar mer än konkurrenternas snitt, över 12 procent i överavkastning. Banken ser positivt på framtiden och håller en övervikt i aktier, utan att maximera. 

– Vi prickade börsbotten den 24 mars, som en av ytterst få svenska banker. Under året har vi redan ryckt ifrån konkurrenterna med dryga 300 baspunkter, vilket är årsmålet. Vi har haft stor framgång med anti-beta strategier på börsen samt onlineföretag, cloud computing-företag och biotech, säger Jonas Thulin.

Hur motiverar ni en övervikt i aktier? Inte ens Warren Buffet verkar tycka att det är läge att köpa?
– Vår tes kring övervikten har hela tiden varit stimulanserna och dess effekt på ekonomi och börs. Vi har sett hur alla stöd fungerat i interbankmarknaden och kreditmarknaden, att börsen skulle följa efter är helt i sin ordning. Jag vet inte varför Buffet lagt om kurs, jag har läst flertalet teorier, men kan inte säga konkret.

Erik Penser Bank ser också redan att såväl amerikanska konsumenter som företag kommer tillbaka i termer av konsumtion och mer positiv framtidssyn. 

– Det ger stöd för att vi nu ska prisa in en återhämtning, säger Jonas Thulin.

Han påpekar att estimaten för vinst per aktie för närvarande är klart nedtryckta. Samtidigt överraskar de amerikanska företagens rapporter positivt jämfört förväntansbilden.

– Att inte träffa rätt på börsen har kostat 17,5 procent i avkastning. Det är ett högt pris, ungefär två årsavkastningar på börsen under bara en månads tid, det svider säkert för många. Våra lokala konkurrenter kommer få det svårt att komma ikapp nu.

Erik Penser Bank analyserar varje vecka drygt 20 000 makrovariabler.

– Gör vi dessa träffar vi rätt i makrot, det är nog anledningen till att förhållandevis lilla Erik Penser Bank tillhör toppskiktet globalt sett i att prognostisera makro.

Dessutom analyserar banken 55 000 aktiestrategier två gånger per dag via fem variabler. 

– Det blir mycket data men vi tror, vilket kan vara fel, att det är det är vad som krävs nu och i framtidens kapitalförvaltning.

Annons