Juridik Nyhet

Miningdatorhallar upptaxeras med nära 1 miljard

Taggar i artikeln

Skatteverket
Skattverket Foto: Magnus D Flickr CCSkattverket Foto: Magnus D Flickr CC
Publicerad
Uppdaterad

Skatteverket har kontrollerat miningdatorhallar inom ramen för uppdraget att motverka angrepp mot skattesystemet. Totalt har 18 bolag upptaxerats med sammanlagt nära 1 miljard kronor. Utredningarna har genomförts under perioden 2020-2023.

Realtid.se

– Den övervägande delen av de bolag som vi har kontrollerat har ett särskilt tillvägagångssätt för att försöka dölja att de ägnar sig åt mining, det vill säga skapa nya enheter av kryptovalutor. Syftet är att de vill ha skattefördelar de inte har rätt till, säger Patrik Lillqvist, underrättelsechef, på Skatteverket i en skriftlig kommentar.

Kontrollinsatsen omfattar utredningar av 21 bolag och har lett till beslut om skatteändringar för 18 av dessa bolag. Totalt uppgår ändringarna till 990 miljoner kronor. I det beloppet ingår momsändringar om sammanlagt 932 miljoner och skattetillägg om totalt 58 miljoner.

Insatsen har genomförts inom ramen för Skatteverkets uppdrag att motverka systematiska angrepp mot skattesystemet.

Annons

– Det finns ett incitament för oseriösa aktörer att dölja sin verksamhet inom mining av kryptovalutor och istället påstå att de bedriver en verksamhet som är momspliktig. På det här sättet försvinner skatteintäkter ur landet i form av felaktiga utbetalningar från staten, obetald utgående moms och oredovisade kryptotillgångar, säger Patrik Lillqvist.

Det finns även risk för penningtvätt eftersom miningdatorhallar inte omfattas av penningtvättslagen.

 

Annons

Annons