Finans Nyhet

Microsoft riskerar miljonböter

Publicerad

Microsoft har en vecka på sig att uppge hur det ska hantera EU-kommissionens antitrust-sanktioner. Om inte riskerar Microsoft böter på upp till 5 miljoner dollar per dag.

Europeiska kommissionen gick i går ut med en officiell varning till Microsoft.

EU:s konkurrenskommissionär, Neelie Kroes, sade i går att det är sista chansen för Microsoft.

– Deadline är i slutet av den här månaden och om de inte mött oss då är spelet slut, säger hon till Reuters. Vi bestämde att vi skulle nå ett avtal i slutet av månaden. Nu väntar vi på att Microsoft ska göra sin läxa.

Annons

Redan i april varnade Neelie Kroes Microsoft och sa att hon räknade med att bolaget skulle lämna information inom den tid som avtalats.

Det centrala i konflikten mellan EU-kommissionen och Microsoft är att företaget blivit beordrat att dela med sig känslig information om Windows operativsystem.

Kommissionen vill göra det lättare för andra företag att producera mjukvara som fungerar bra med Windows.

Annons

Problemet har dock varit att komma överens om villkoren för hur denna information ska göras tillgänglig. Diskussionerna sägs ha fastnat i hur mycket företaget kan kräva som betalning för licenser.

Att det blir böter för Microsoft är inte helt säkert. Neelie Kroes talesman sade i går till Financial Times:

– Det resultat vi föredrar är naturligtvis att Microsoft genomför det vi avtalat.

Annons

Skulle Microsoft straffas med böter läggs dessa på högen av de 497 miljoner euro som bolaget dömdes att betala i mars förra året. Då sågs bolaget vara skyldigt till brott mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Annons