Finans Nyhet

Mats Emthén satsar på tvistfinansiering – går till Kapatens

Taggar i artikeln

Kapatens
Mats Emthén, KapatensMats Emthén, Kapatens
Mats Emthén.
Publicerad
Uppdaterad

Konkursadvokaten Mats Emthén, tidigare vice ordförande i IFFR, går till tvistfinansieringsfirman Kapatens.

Annelie Östlund

Mats Emthén har mer än 30 års erfarenhet som advokat, företagsrekonstruktör och konkursförvaltare, senast på Advokatfirman Carler. Emthén har även varit vice ordförande i Institutet för Företagsrekonstruktion, IFFR, under nästan 20 års tid.

Nu tar han plats i styrelsen för tvistfinansieringsfirman Kapatens, ett investmentbolag med fokus på finansiering av tvister och rekonstruktioner samt förvärv av problemkrediter.

 ”Det Kapatens har åstadkommit genom att etablera tvistfinansiering och legal finance i en nordisk kontext inom loppet av några år är imponerande. Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och mitt kontaktnät till Kapatens fortsatta utveckling och tillväxt”, meddelar Mats Emthén i ett pressmeddelande.

Annons

Kapatens, som grundades av Gustaf Leijonhufvud och Johan Skog, är ett investmentbolag med fokus på bland annat finansiering av tvister.

Bolaget köper företags och privatpersoners rätt till ersättning och tar 30 procent av ersättningsbeloppet mot att själv stå för processkostnaderna.

”Låt Kapatens ta den legala risken och kostnaden – dela på vinsten eller få betalt direkt”, skriver bolaget på hemsidan.

Annons

De senaste åren har bolaget gått in i en rad uppmärksammade tvister, däribland ett omfattande gruppkrav gällande återbetalning av moms på posttjänster.

Den striden inleddes av Nordea, som sedan flera år tillbaka tvistat mot staten för att få tillbaka hundratals miljoner för moms på posttjänster som storbanken anser sig ha betalat felaktigt, vilket DI har skrivit om.

Nyligen hakade Kapatens på och skickade ut brev till 700 svenska företag och organisationer för att uppmana dem att ansluta sig.

Annons

”Det är ingen mer än Nordea som väckt talan mot staten på grund av den felaktiga postmomsen, sannolikt eftersom det är så kostsamt och riskabelt att driva process i domstol”, sa Gustaf Leijonhufvud då i en kommentar till DI.

För närvarande finansierar Kapatens också ett antal större tvister mot börsföretag, däribland gruppkrav mot fastighetsbolagen Balder, SBB, Victoria Park, Tobin Properties och investmentbolaget Ratos.

Tvisterna rör tvångsinlösta preferensaktier och därmed uteblivna aktieutdelningar.

”Omkring 1 700 tidigare preferensaktieägare som inte fått beslutad utdelning har anslutit sig till Kapatens gruppkrav mot fem svenska bolag. Genom att överlåta sina fordringar till Kapatens blir det möjligt för de tidigare aktieägarna att få del av den ersättning som de har rätt till från bolagen”, skriver bolaget i ett pressmeddelande från februari i år.

 

Annons