FinansNyhet

Mathem och Mat.se går samman

Mathem, Mat.se, Axfood, KinnevikMathem, Mat.se, Axfood, Kinnevik
Foto: TT
Publicerad

Axfood ingår ett strategiskt samarbete med Kinneviks Mathem, och blir ny delägare i bolaget.

Realtid.se

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis för Mat.se uppgår till 688 miljoner kronor och betalning sker i nyemitterade aktier i Mathem motsvarande en ägarandel om 16,5 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Axfoods bolag Dagab har samtidigt tecknat ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Mathem som inkluderar samarbete kring inköp, sortiment och logistik. Den e-handelslogistik som Mat.se idag nyttjar, lager och transport, är en del av Dagab och ingår inte i affären.

– Vi välkomnar Axfood som ägare och partner i Mathem. Axfoods ledande position och kunnande inom bra och hållbar mat kommer att ytterligare stärka Mathems kunderbjudande och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att stödja Mathem på deras spännande tillväxtresa, säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik, som är Mathems största ägare i en skriftlig kommentar.

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till 688 miljoner kronor. Värderingen av Mat.se är i linje med värderingen av Mathem och innebär en multipel om 1,5 gånger bolagets omsättning under de senaste tolv månaderna per den 30 september 2021.

Genom affären kommer Axfoods ägarandel i Mathem att uppgå till 16,5 procent, vilket efter transaktionens genomförande gör Axfood till Mathems näst största ägare. Axfood kommer att vara representerat i Mathems styrelse med en ledamot. Axfood har åtagit sig att delta med upp till cirka 80 miljoner kronor i en eventuell finansieringsrunda under 2022 och har därefter likt övriga aktieägare i Mathem företrädesrätt att teckna sin pro rata-andel i ytterligare framtida finansieringsrundor. 

Transaktionens genomförande är villkorad av godkännande från Konkurrensverket, vilket väntas under första kvartalet 2022. Affären presenteras närmare i samband med Axfoods digitala kapitalmarknadsdag den 16 december.

 

Annons