Realtid

Trumps handelskrig kan stärka Europa – på sikt

trumps
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, understryker vikten av att Europa kommer samman. (Foto: Judit Nilsson/SvD/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 17 mars 2025Publicerad: 17 mars 2025

Donald Trumps handelspolitik har orsakat en historiskt hög osäkerhet för europeisk ekonomi – men på lång sikt kan Europa gå segrandes ur kaoset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi behöver beakta osäkerheten i dagens miljö, som är ännu högre än den var under pandemin”, säger Europeiska centralbankens vice ordförande Luis de Guindos till Sunday Times.

Han pekar specifikt på den amerikanska presidentens avvisande hållning till internationellt samarbete.

Missa inte: Analys: Europa tvingas till radikal förändring för att överleva. Realtid

”Detta är en mycket viktig förändring och en stor källa till osäkerhet”, säger de Guindos.

Samtidigt ser Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke möjligheter för Europa att stärka sin position genom den nya situationen.

Konsumtionen haltar

”När Trump sätter handelshinder, då ska vi skriva nya frihandelsavtal. Vem vinner på det över tid? Det är självklart att Europa kommer att vinna på det”, säger han till Dagens Industri.

Trots att ECB förutspår endast 0,9 procent tillväxt i euroområdet i år, hävdar de Guindos att inflationen är på rätt spår – och förväntas nå ECB:s mål på 2 procent ”i slutet av detta år eller början av nästa”, skriver Bloomberg.

ANNONS

Detta trots att konsumtionen inte tar fart.

EU satsar på självkörande bilar

EU-kommissionen har presenterat en omfattande handlingsplan för att stödja den europeiska fordonsindustrin, som befinner sig i en utmanande tid.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024
Spela klippet
Fastigheter

Fortfarande mest populära bostadstypen bland svenskarna

27 nov. 2024

”Total samhällsomvandling”

Anledningen till den svaga konsumtionen, menar de Guindos, är att konsumenter inte bara reagerar på kortsiktiga förändringar i sin disponibla inkomst – utan också ”överväger vad som kan hända med ekonomin på medellång sikt”.

Möjligheten till ett handelskrig eller en bredare geopolitisk konflikt påverkar därmed konsumentförtroendet.

Läs även: Europa står inför stora beslut – men framtidshoppet lever. Realtid

Jacke understryker vikten av att Europa nu kommer samman och förstärker sin försvarsförmåga, samtidigt som den gröna omställningen måste fortsätta.

”Om man ska göra en så total samhällsomvandling som det faktiskt är med den gröna omställningen så kommer det inte att vara en spikrak väg, utan den kommer att vara lite krokig,” säger han.

ANNONS

Jacke: Orealistiskt

Bland de positiva förändringarna som Jacke ser är den ökade medvetenheten kring försörjningstrygghet, särskilt när det gäller mineraler och metaller.

Han avvisar samtidigt idén om total självförsörjning som orealistisk.

”Tanken att vi ska vara självförsörjande som land är utopisk, då blir vi ett fattigt land. Men vi måste tänka annorlunda kring försörjningstrygghet”, framhåller Jacke.

Historiska skiftet: ”Tyskland är tillbaka”

Skuldbromsen överges när Tysklands blivande förbundskansler Friedrich Merz har lyckats säkra stöd för massiva investeringar i försvar och infrastruktur.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS