Cigarettrökningen är på väg att dö ut på flera håll i världen. Men tobaksindustrin kan leva vidare ändå – tack vare en svensk produkt.
Svenska nikotinpåsar kan bli Big Tobaccos räddningsplanka


Mest läst i kategorin
När Robert F. Kennedy skulle frågas ut i senaten för att bli Donald Trumps hälsominister sågs han sticka upp en liten påse under läppen.
För svenskar är snus ingen nyhet, men det som sprider sig över resten av världen är en annan typ av produkt: nikotinpåsar.
Missa inte: Svenska snussuccén splittrar USA. Realtid
Nu tror analytiker att detta kan bli tobaksindustrins räddning, skriver Financial Times.
Använde syntetiskt nikotin
Påsarna, som placeras under överläppen, innehåller syntetiskt nikotin men ingen tobak. Detta gör dem mer diskreta, mindre luktande och potentiellt mindre skadliga än cigaretter.
De uppfanns av ett svenskt forskningslag, ledda av Thomas Ericsson.

Produkten har vuxit explosionsartat i popularitet, särskilt i USA, där marknaden väntas nå ett värde av 18 miljarder dollar år 2026 – en ökning med 2 700 procent sedan 2019.
Missa inte: Nikotinpåsarnas segertåg – kändishajp och hälsorisker. Realtid
Senaste nytt
Ska kunna ersätta rökning
En av de stora supportrarna är Tucker Carlson, amerikansk mediaprofil på den politiska högerkanten.
”Rökning är dåligt för dig… men jag gillar nikotin. Jag provade en nikotinpåse 2020 – ett svenskt märke – och jag tyckte bara att den var fantastisk”, sa han nyligen.

Blev miljardär på vejpar – nu kommer förbuden
E-cigaretter har blivit en enorm industri.
Att nikotinpåsarna kan ersätta rökning är ett av dess främsta försäljningsargument. Utvecklingen sker i en tid då tobaksbolagen kämpar med minskad efterfrågan på både cigaretter och e-cigaretter globalt.
Högre marginal än cigaretter
Företag som Philip Morris International (PMI), British American Tobacco (BAT) och Altria satsar nu stort på nikotinpåsar, med flaggskeppsprodukter som Zyn, Velo och On!.
PMI:s köp av svenska Swedish Match, som står bakom Zyn, för 16 miljarder dollar 2022 har visat sig särskilt lönsamt.
Missa inte: Svenskt snus jämförs med heroin och kokain. Dagens PS
Zyns försäljning i USA ökade med 45 procent under det senaste året, och produkten ger betydligt högre marginaler än traditionella cigaretter.
Blivit en subkultur
Trots framgångarna finns växande oro kring produktens påverkan på hälsa och ungas nikotinbruk. Påsarna kommer ofta i färgglada förpackningar och smaker som liknar godis, vilket väcker farhågor om att de kan locka ungdomar.
Enligt studier används produkterna alltmer av yngre män, med förekomst bland Premier League-spelare och anställda i finanssektorn.

Zyn-feber i USA: Nikotinpåsen splittrar nationen
För vissa är den framtidens alternativ till cigaretter. För andra är den ett hot.
På sociala medier har nikotinpåsar blivit en del av en subkultur, där de ibland framställs som prestationshöjande och manlighetsstärkande, skriver GQ.
Kanada har infört begränsningar
Enskilda produkter kan innehålla mycket höga doser nikotin – upp till tio gånger mer än en cigarett – vilket gör dem starkt beroendeframkallande.
Regleringarna varierar kraftigt mellan länder.
Missa inte: Svenskar använder allt mer vitt snus. News55
I delar av EU är produkterna förbjudna, medan de i Storbritannien ännu är oreglerade och lagliga att sälja till minderåriga.
Samtidigt överväger flera länder nya lagar som kan innebära åldersgränser och sänkt nikotinhalt. I Kanada har man redan infört reglering som ska begränsa utbudet, skriver CBC.

Brist på snus – bunkring och brand ligger bakom
Snustillverkaren Swedish Match har fortfarande problem med leveranserna.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.