Realtid

Shein pressas – måste motbevisa tvångsarbete

Onlineföretaget Shein anklagas för att mörka kopplingar till tvångsarbete. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Den kinesiska modejätten Shein möter kritik inför sin planerade börsnotering i London. Krav ställs på att företaget måste bevisa att produkterna inte är kopplade till tvångsarbete.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Financial Times har Liam Byrne, ordförande för det brittiska näringsutskottet, uppmanat regeringen att förbjuda import av produkter som tillverkats genom tvångsarbete i den kinesiska regionen Xinjiang.

Byrnes mål är att införa en lag liknande den amerikanska ”Uyghur Forced Labor Prevention Act”. Den infördes 2021 för att stoppa importen av varor tillverkade med hjälp av tvångsarbete i Xinjiang, en region som är känd för sin omfattande bomullsproduktion.

Uttryckt missnöje

Shein har snabbt gjort sig ett namn i modeindustrin genom sin affärsmodell som går ut på att leverera billiga kläder direkt från fabriker i Kina till västerländska konsumenter.

Företaget värderas till 66 miljarder amerikanska dollar, drygt 670 miljarder svenska kronor, och har mött motstånd från amerikanska tillsynsmyndigheter. Detta tvingade Shein att ändra sina börsplaner från New York till London.

Skydd mot tvångsarbete

Byrne, som nyligen omvaldes som ordförande för näringsutskottet, har betonat vikten av att granska Sheins verksamhet. Han försökte sammankalla bolagets ledning till ett utskottsförhör tidigare i år, men detta sköts upp på grund av sommarens parlamentsval.

”Min uppfattning är att vi i Storbritannien saknar en lagstiftning som den amerikanska, och det är upp till våra ministrar att säkerställa att Shein uppfyller de högsta kraven när det gäller skydd mot tvångsarbete”, säger Byrne till Financial Times.

ANNONS

Shein förnekar

Även organisationer som Amnesty International och kampanjgruppen Stop Uyghur Genocide har uppmanat brittiska myndigheter att blockera Sheins notering tills företaget tydligt kan bevisa att dess produkter inte är kopplade till tvångsarbete, uppger bland andra Politico.

Shein har själva förnekat användning av tvångsarbete och säger sig ha en ”nolltoleranspolicy”. Företaget samarbetar även med Oritain, som kontrollerar ursprunget på bomullen i deras leveranskedja.

Enligt Oritain var mindre än 2 procent av Sheins bomull i november 2023 av oacceptabelt ursprung, vilket är lägre än branschgenomsnittet.

Läs även:
Shein och Temu föremål för nya tullregler i USA. Realtid
Kina dominerar e-handeln: ”Shein och Temu-effekten”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]