Månader av ekonomisk turbulens kulminerade i veckan i Sveriges största moderna konkurs. Nu framkommer nya detaljer om orsakerna bakom kollapsen.
Kravet: Northvolts styrelse bör hållas personligt ansvariga


Mest läst i kategorin
”Kostnadskontroll, kvalitetskontroll, oenighet bland ägarna och en vikande marknad var väl de viktigaste orsakerna”, säger Anders Sundström till Affärsvärlden.
Den tidigare socialdemokratiske politikern har varit både rådgivare och mindre aktieägare i Northvolt.
Missa inte: Northvolts fall – ett varningstecken för Europas gröna drömmar? Realtid
Sundström pekar tydligt ut ledningen, med vd Peter Carlsson och styrelsen med bland annat Susanna Campbell, Harald Mix parhäst Carl-Erik Lagercrantz och Tom Johnstone, som ansvariga för utfallet.
”Ledning och styrelse bär alltid ansvaret”, säger han till Affärsvärlden.
Dyr rekonstruktion
Exakt vad oenigheten bland ägarna bestod i vill Sundström inte utveckla närmare.
”Det är min egen bedömning och den oenigheten vill jag inte utveckla publikt”, säger han till tidningen.
Parallellt med ägarproblematiken avslöjar Sveriges Radio att bolagets amerikanska rekonstruktionsprocess, ett så kallat Chapter 11-förfarande, kostade över 270 miljoner kronor.

50 miljarder per år: Varför staten inte ska leka riskkapitalister
Staten går in i stora riskabla projekt med skattebetalarnas pengar som sedan slutar i pannkaka, varnar föreningen Skattebetalarna.
Senaste nytt
Höga arvoden
Denna process, som inleddes i november 2024, hade långtgående ekonomiska konsekvenser för Northvolts leverantörer.
”Det har ju lett till att konkursboet nu har mindre medel att dela ut till borgenärerna än de haft om de inte ansökt om Chapter 11”, säger Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet, till SR.
Dokumentgenomgången visar också att advokaterna tog ut höga arvoden – i genomsnitt 15 000 kronor i timmen, och i ett fall över 25 000 kronor för en timmes arbete.
Läs även: Northvolts konkurs skakar Sverige – kan ta åratal att lösa. Realtid
Varnar för nya ”varvskrisen”
Sundström fruktar att Northvolts kollaps kan få långtgående konsekvenser för hela den europeiska fordonsindustrin.
”Jag tror att det allvarliga är om Europa inte förmår bygga batterier och samtidigt stänger ute Kina från att etablera batteriproduktion i Europa. Då kan vi mycket snart sitta i en situation där fordonsindustrin försvinner till Asien på ungefär samma sätt som när varven lämnade Europa på 70-talet”, säger han till Affärsvärlden.

Brakförlust för svensk pension: Största konkursen i svensk historia
Svenska pensionsfonderna AP1, AP2, Ap3, och AP4 har alla investerat miljardbelopp i Northvolt.
Krav på rättsligt efterspel
I en svidande krönika i Affärsvärlden argumenterar Peter Benson för att styrelsens agerande bör få rättsliga konsekvenser.
”Styrelsens dröjsmål att sätta Northvolt i konkurs borde göra dem personligt betalningsansvariga. Inte minst för det miljardbelopp som Northvolt har betalat till rådgivare istället för till de seriösa småföretagare som Northvolt lurat med sina osanningar”, skriver Benson.
Han menar att Northvolt redan i höstas borde ha ansökt om konkurs: ”Det var redan då uppenbart för Afv och andra. Men det dröjde till nu.”
Missa inte: Trots fiaskot: Han tjänade hundratals miljoner på Northvolt. Dagens PS
Tror på grön industri
Trots den dystra situationen har Sundström inte tappat hoppet om den gröna omställningen.
Till skillnad från många andra tror han inte att Northvolts misslyckande kommer att göra det svårare att locka investeringar till gröna projekt.
Själv fortsätter Sundström fortsätter sitt engagemang för den gröna omställningen och jobbar fortfarande ihop med Mix kring stålbolaget Stegra och det gröna stålet i Boden.

Efter Northvolts konkurs: Nu riktas blickarna mot Harald Mix
Flera tecken tyder på att finansmannen Harald Mix kan stå inför ytterligare en företagskollaps med industriprojektet Stegra.