För att klara av en eventuell tullsmocka har amerikanska importörer nu bråda tider. De försöker hitta tullager där varor kan vänta på bättre tider om avgifterna blir för höga.
Kamp mot klockan att skapa "tullfria" zoner


Mest läst i kategorin
Amerikanska importörer arbetar just nu för fullt med att hitta tullager, så kallade ”bond warehouses”. Där kan varor förvaras på amerikansk mark tullfritt fram tills dess att de lämnar lagret, skriver Reuters.
I dag finns det cirka 1 700 sådana tullager i USA. Men efterfrågan på dessa har nu, inför tullhotet, ökat dramatiskt och flertalet har nått maxkapacitet.
Läs mer: USA:s nya tullhot – förhandla i god tro, annars… Realtid
Den stora efterfrågan har gjort att flera amerikanska företag nu vänt sig till USA:s tull- och gränsskyddsmyndighet (CBP) för att utöka antalet lager.

Tullar hotar hushållens ekonomi i sommar – experterna förklarar
Tullar från USA pressar hushållen och globala leveranskedjor.
Tar tid och kostar pengar
Enligt Chris Roger, researchchef för leveranskedjor på S&P Global Market Intelligence, kan man skapa tullager mer eller mindre var som helst. Men det kräver pengar och tid.
”Men är du ett stort företag och förväntar dig att tullarna kommer förbli höga under en längre tid kan du konvertera existerande varuhus till tullager”, säger han till Reuters.

Enligt vissa bedömare tar processen tre- till fyra månader. Men på grund av det höga trycket har processerna i vissa fall tagit ett halvår.
Priset på tullager ligger idag på nästan fyra gånger så mycket som för vanliga lager.
Senaste nytt
Katastrof för småföretagare
Det värsta scenariot i tullkriget mellan USA och Kina har inte inträffat och marknaderna har svarar positivt.
Men tullarna ligger fortfarande på 30 procent, vilket fortfarande är en stor höjning sedan tidigare.

Svensk film drabbas av 100-procentiga Trump-tullar
Donald Trump har de senaste månaderna återvänt till sitt favorittema.
Framförallt små bolag har inte marginalerna eller möjligheterna att skydda sin verksamhet med tullager. Dessa kan nu bli de som drabbas hårdast, skriver CNN.
”Det kommer fortfarande kosta mig 48 000 dollar mer för min leverans den här månaden än för två månader sedan”, säger Busy Babys grundare Beth Fynbo Benike enligt CNN.
Efterfrågan kan sjunka
Men även för de som nu investerar i tullager finns det en risk – nämligen att satsa för mycket på säkerhet i en osäker tid.
”När väl en massa lager skulle kunna få status som tullager så kan tullarna vara borta. Då kan efterfrågan på tullager helt enkelt inte finnas kvar”, säger Jacob Roseburrough, marknadschef på lagerföretaget Warehouse Quote, till Reuters.
Missa inte: Experten varnar för ny tullsmäll – trots lättnaden. Realtid

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.