Ett amerikanskt biotechföretag har lyckats återuppliva jättevargen som senast såg dagens ljus under istiden. Genombrottet har öppnat upp för en ny snabbväxande marknad.
Game of Thrones på riktigt – istidens rovdjur väckta till liv


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Colossal Biosciences har lyckats föda upp tre genetiskt modifierade valpar som liknar den utdöda jättevargen, senast sedd för över 12 000 år sedan.
- Projektet bygger på DNA från fossila fynd och avancerad genterapi. Valparna bor i dag på ett hemligt reservat i USA.
- Företaget ser tekniken som användbar inte bara för att återuppliva arter, utan också inom medicin, klimat och miljö.
- Med stöd från tunga investerare är Colossal nu värderat till över 10 miljarder dollar.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Över 12 000 år efter att den sista jättevargen trampade jorden, ylar tre valpar med dess gener åter i de amerikanska skogarna.
I ett pressmeddelande uppger företaget Colossal Biosciences att valparna föddes genom ett avancerat genterapiförfarande där DNA från fossila fynd – bland annat en 72 000 år gammal skalle från Idaho och en 13 000 år gammal tand från Ohio – användes som grund.
Missa inte: Från data till DNA – appen ska revolutionera hälsorådgivning. Realtid
DNA:t infördes sedan i äggceller från tamhundar. Därefter planterades de befruktade äggen i livmödrarna hos större hundraser som agerade surrogatmammor.

Släktforskningsbolags dna-databas kan säljas
Släktforskningsföretaget 23andme har ansökt om konkurs – många svenskars dna kan säljas.
Skapade ullig mus
Jättevargen (dire wolf), även kallad skräckvargen, populariserades genom fantasyserien Game of Thrones och de tre valparna har fått namnen Remus, Romulus och Khaleesi.
”Det var verkligen svårt att få fram genomet, de levde inte i kalla klimat så DNA:t var inte lika väl bevarat”, säger Beth Shapiro, chefsforskare på Colossal och professor vid University of California, till Bloomberg.
Läs även: AI-revolution i laboratoriet kan ge oväntade genombrott. Realtid
Valparna är i nuläget mellan 20 och 25 procent större än gråvargar i samma ålder och förväntas väga omkring 65 kilo som vuxna.
Colossal Biosciences, med säte i Dallas, har tidigare väckt uppmärksamhet för sitt mål att återuppliva den ullhåriga mammuten – ett projekt som hittills resulterat i en genetiskt modifierad ”ullig mus”.
Senaste nytt
Vill återinföra fler utdöda arter
Marknaden för de-extinction är fortfarande mycket ung, men den växer snabbt och har börjat attrahera betydande kapital från både riskkapitalbolag och välkända investerare.
Bland annat har Colossal lyckats locka investerare som Peter Jackson, Tony Robbins, Paris Hilton och riskkapitalbolaget IQT som är grundat av CIA. Företaget är i dag värderat till över 10 miljarder dollar.

Sahara var en grön oas – nu har man hittat människorna
I dag är Sahara ett hav av sand och hetta. Men för tusentals år sedan var området ett annat.
Tekniken ses inte bara som ett sätt att återskapa förhistoriska djur. Den kan också tillämpas för bevarande av hotade arter, läkemedelsutveckling, klimatåterställning, utbildning, turism och miljöteknik, skriver bland andra The New Yorker.
”Om vi lyckas med de-extinction bygger vi teknologier som kan hjälpa både sjukvården och naturvården”, säger företagets vd Ben Lamm.
Missa inte: Är störst alltid bäst? Nej, säger ny forskning. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.