Det finns hopp om att nå ett handelsavtal med USA, menar EU:s diplomater. Men klockan tickar snabbt mot deadline.
EU:s vapen mot Trump: En gyllene medelväg


Mest läst i kategorin
USA:s handelstullar med resten av världen har fått olika svar av olika länder.
Kina har satt hårt mot hårt mot Donald Trump och vägrat vika sig. Storbritannien har istället tagit en mjukare approach.
Missa inte: EU ser sin chans att trycka tillbaka Trump. Realtid
EU försöker nå en medelväg mellan dessa två extremer – och det finns optimism trots att klockan tickar.
Gett visst hopp
Efter Trumps återkomst till Vita huset har EU tvingats navigera en ny verklighet där globala handelsregler utmanas av ett USA som använder tullar som maktmedel.
I stället för att snabbt nå ett kompromissavtal som Storbritannien gjort har EU valt att stå fast vid sina krav på ett regelbaserat handelssystem.

Samtidigt förbereds omfattande motåtgärder, inklusive tullar värda över 100 miljarder euro, som kan slå mot amerikanska produkter som flygplan, vin och bilar.
De senaste samtalen mellan EU:s chefsförhandlare Maroš Šefčovič och USA:s handelsrepresentanter i Paris och Washington har enligt Bryssel gett visst hopp.
Missa inte: EU:s nya hårda tullar: ”Paradigmskifte”. Realtid
Senaste nytt
Löper ut i juli
Förhandlingarna fokuserar nu på sektorer som läkemedel och halvledare, med målet att hitta en gemensam grund innan den nuvarande vapenvilan löper ut 9 juli.
EU:s interna sammanhållning har stärkts av den amerikanska offensiven. Medlemsländerna uppges vara eniga om att inte ge efter för Trumps krav på att slopa EU:s standarder inom exempelvis livsmedelssäkerhet.
”Det USA gör har fört oss samman, och det finns en känsla av att det är viktigt att samarbeta bland de 27 medlemsländerna2, säger en anonym diplomat, enligt The Guardian.

Kina vinnare i tullkriget – USA backar
Att inte backa när Trump hotar är därmed ett vinnande koncept i Kinas ögon.
Vill inte närma sig Kina
Polen, som för närvarande innehar ordförandeskapet i EU:s ministerråd, betonar att relationen till Kina inte är ett alternativ till ett samarbete med USA, trots Pekings försök att utnyttja spänningarna.
Vissa länder, som Spanien, har argumenterat för att Europa borde närma sig jätten i öst.
”Det som definitivt inte kommer att hända är att EU säger: ’Vad synd att det inte fungerar med USA, men då får vi bara byta till Kina'”, säger Polens utrikesminister Michał Baranowski till Euractiv.
Missa inte: Miljardregn över USA: Trumps tull-lättnader lockar bilfabriker. Dagens PS
Samtidigt har EU skärpt tonen mot Kina genom att begränsa tillgången för kinesiska företag till offentliga upphandlingar och kritisera exportrestriktioner på viktiga råvaror.
EU redo att svara med kraft
Även om ett avtal med USA ännu inte är säkrat ser EU-förhandlarna tecken på framsteg. Målet är ett mer ambitiöst avtal än det nyligen slutna mellan USA och Storbritannien, som endast ger begränsade undantag från tullar.
”EU har erbjudit sig att gradvis arbeta mot ömsesidigt slopande av tullar på bilar, industrivaror och icke-känsliga jordbruksvaror genom att först införa tullar som en kompromiss”, skriver Bloomberg.
Men EU:s tålamod är inte oändligt. Om förhandlingarna faller samman är unionen redo att svara kraftfullt, enligt källor.

USA ökar trycket i tullsamtalen med EU
Utan eftergifter kommer det inte att ske några framsteg i förhandlingarna.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.