Thailand, Indonesien och Vietnam vill bli världsledande inom elbilar. Men deras strategier skiljer sig åt – och risken för kostsamma misstag är stor.
Elbilarnas kapplöpning i Sydostasien – vem tar hem spelet?


Mest läst i kategorin
Frågan är om någon av dem kan lyckas – eller om de bara blir monteringsfabriker åt utländska jättar, frågar sig The Economist i en analys.
Thailand har infört ett statligt incitamentsprogram med namnet ”EV 3.0” med skatterabatter och bidrag på upp till 150 000 baht (cirka 4 500 USD) per elbil. Detta har fått elbilarnas marknadsandel att öka till 15 procent.
Missa inte: BMW förlorar mark mot kinesiska elbilar. Realtid
Men landets bilkomponentindustri riskerar att drabbas eftersom elbilar kräver färre delar.
Många bilar tillverkas dessutom med kinesiska komponenter. För att stärka den inhemska industrin har regeringen nu lanserat ”EV 3.5”, som skärper kraven på lokal produktion.
För mycket skatteförmåner
Indonesien fokuserar på produktion snarare än konsumtion. Med världens största nickelreserver har regeringen förbjudit export av råmalm för att tvinga företag att investera i lokal produktion.
Detta har lett till investeringar på 29 miljarder dollar mellan 2016 och 2024, enligt Lowy Institute.
Läs även: Ägare till elbilar tvingas anlita hackare efter konkurs. Realtid
Men många fabriker monterar fortfarande bilar från importerade delar, och kritiker menar att landet har gett bort för mycket i skatteförmåner utan att få tillräckligt tillbaka i jobb och tekniköverföring.
Vietnam har valt en annan strategi och satsar på sin nationella biltillverkare VinFast.

Spara tusenlappar: Här är elbilarna du har råd med
Drömmer du om en elbil, men plånboken sätter stopp? Försäljningen av elbilar har dippat, och många kämpar med de höga priserna.
Senaste nytt
Framtiden som 70-talet
Företaget har dominerat den inhemska marknaden sedan 2022, men har haft svårt att etablera sig internationellt. Efter misslyckanden i USA satsar VinFast nu på Indien och Indonesien.
Bolaget har dock aldrig gått med vinst och säljer bilar med en negativ bruttomarginal på 45 procent.
Läs även: Hutlöst: 24 800 kronor dyrare att ladda elbilen på jobbet 2026. News55
Alla tre länder är beroende av utländsk teknologi och står inför ett globalt elbilsöverskott, främst från Kina.
Framtiden kan likna 1970-talet, då Japan och Korea byggde upp sina bilindustrier genom att locka utländska företag och successivt öka det inhemska värdetillskottet. Men det scenariot är långt ifrån garanterat, konstaterar The Economist.

Kina har 76 procent global dominans
Kinesiska biltillverkare har tagit en ledande position på den globala marknaden för elbilar, trots att de inte säljer en enda bil i USA.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.