Fallande priser brukar ge fler köpare – men i diamantens fall är det dock inte säkert att den räknemodellen håller, åtminstone inte på lång sikt.
Diamantringen kan snart vara ute


Mest läst i kategorin
Under 1900-talet växte diamantringen fram som den klassiska förlovningsringen, särskilt i USA. Den genomsnittlige amerikanen betalar i dag omkring 5 000 dollar, eller nästan 55 000 kronor, för sin förlovningsring – och diamanten är populär.
Reklamkampanjer av företaget De Beers, som tidigare har kontrollerat nästan all världens diamantproduktion, har ingett diamanten en känsla av lyx och exklusivitet.
Missa inte: De Beers sänker diamantpriserna med runt 10 procent. Realtid
Detta kan vara på väg att förändras. De konstgjorda diamanterna, som är både utseendemässigt och kemiskt identiska med stenarna som bryts i diamantgruvor, har sänkt priserna rejält.
Kan falla på sikt
Ekonomisk teori gör gällande att fallande priser kommer att ge fler köpare. I diamantens fall är det dock inte säkert att den räknemodellen håller – åtminstone inte på lång sikt.
En del av diamantens attraktionskraft har nämligen varit dess exklusivitet, skriver The Economist.
Enligt tidskriften är det därför inte omöjligt att diamanter i framtiden kan vara förbehållna mer vardagliga tillfällen, medan de verkligt exklusiva ringarna kommer att se annorlunda ut.

Diamanter i kosmos: Kan planeten vara världens största skattkista?
Forskarna har upptäckt en glittrande möjlighet som kan vara den allra största diamantupptäckten någonsin. Är det för bra för att vara sant?
Senaste nytt
Svårt att spåra diamanter
Än så länge är dock diamantringen fortsatt populär. Det är inte bara priset som får fler att att välja konstgjorda ädelstenar.
Att bryta naturliga diamanter är en dyr och omständlig process som främst sker i gruvor i Afrika. Även om de stora företagen utlovar goda arbetsvillkor kan det kännas tryggare för en del konsumenter att handla stenar som har skapats i ett labb.
”Naturliga diamanter är otroligt vackra, men ur ett mänskligt perspektiv är det svårt att veta var din sten kommit ifrån – vilken gruva och vilka händer som den har passerat på vägen till kunden”, säger brittiska diamanthandlaren Madeleine Macey till BBC.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Vill börsnotera De Beers
För branschledande De Beers är krisen total.
Nyligen tvingades bolaget justera ner produktionsmålen för 2025 med en tredje del – och majoritetsägaren Anglo American har länge försökt bli av med De Beer, utan att lyckas.
Nu överväger Anglo American att förbereda företaget för en börsnotering. Det är också troligen att Botswana, det afrikanska landet som i dag äger 15 procent av De Beers, köper en större andel, skriver Financial Times.

Ivanka Trumps diamanter – inget för den snåla
Att vara både affärskvinna och dotter till USA:s president innebär att man kan unna sig en del lyx. Något Ivanka Trump inte ogärna skyltar med.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.