Det har varit några tuffa år för Europas bilindustri. Kanske kan det vara en fördel när flera länder nu snabbt vill rusta upp militären.
Bilfabriker i Europa ställs om till vapenproduktion


Mest läst i kategorin
Två trender pågår samtidigt ute på den europeiska kontinenten just nu.
Det ena är att traditionell tillverkning, som bilindustrin, har fått det allt tuffare i den globala konkurrensen. Det andra är att Europa snabbt behöver resurser för den militära upprustningen.
Missa inte: Kan upprustningen rädda Europas ekonomi? Realtid
Nu föreslår politiker i länder som Tyskland, Nederländerna och Belgien en lösning som ska slå två flugor i en smäll: låta bilfabriker ställa om till vapentillverkning, rapporterar Dagens Nyheter.
Tusentals förlorade jobbet
Tidningen har besökt Audifabriken i Bryssel, som stängde tidigare i år när ägaren Volkswagen lade ner produktionen.
Över 3 000 arbetare förlorade sina jobb i fabriken som tillverkat bilar i över 70 år. Höga omkostnader och bristande efterfrågan blev till slut dödsstöten för anläggningen.

Belgiens försvarsminister Theo Francken har visat stort intresse för att omvandla den nedlagda fabriken till militärproduktion, och har bland annat tagit med representanter från landets försvarsindustri på besök till anläggningen.
”Vi får inte låta vår industri gå förlorad. Vi måste anpassa oss och övervinna krisen”, skriver Francken i ett inlägg på X.
Missa inte: EU-länder kräver massiv försvarsupprustning. Realtid
Senaste nytt
Tyskland använder bilfabriker
Liknande diskussioner pågår i Nederländerna där en BMW-fabrik i Born stängde förra året och 4 000 arbetare miste sina jobb.
Regeringen förhandlar nu med industrikoncernen VDL Group om att ställa om fabriken till produktion av drönare och militära fordon.

Miljardplan för EU i hamn – race mot upprustning
EU-kommissionens plan ”Upprusta EU” har klubbats igenom.
Även i Tyskland har vapentillverkaren Rheinmetall ögonen på en krisdrabbad Volkswagen-fabrik i Osnabrück. Dessutom ska en före detta tågfabrik i Görlitz börja göra vapendelar istället.
Frankrike har också hakat på trenden. Där är det Renault som har börjat göra drönare som ska användas i Ukraina-kriget, skriver France Info.
Kan vara känslig fråga i Europa
Idén om att omvandla bilfabriker till vapenproduktion har historiska kopplingar till andra världskriget, när Volkswagen ställde om produktionen för att producera krigsmateriel åt de nazityska styrkorna.
”De historiska förlagorna är ju lite tveksamma, vilket har gjort det hela känsligt”, säger Per Olsson på Förvarsmakten.
Missa inte: Europas små försvarsbolag vinnare på upprustningen. Realtid
Men experternas bedömning är att steget från bil- till vapenproduktion är logiskt eftersom båda industrierna kräver liknande kompetenser och produktionslinjer.
Samtidigt som bilindustrin krymper ökar behovet av personal inom försvarsindustrin, vilket skapar en gynnsam situation för omställning.
Blandade reaktioner
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lanserat planen Rearm Europe för att snabbt rusta upp medlemsländerna.
Planen innebär att 800 miljarder euro ska frigöras för försvarssatsningar de närmaste åren, skriver Deutsche Welle.
Även Natos ordförande, Mark Rutte, har krävt att länder rustar upp, och menar att Europa måste förstärka sitt flygvapen flera gånger om, rapporterar CNBC.
Reaktionerna på lokalplanet är blandade. Medan vissa ser möjligheter till välbehövda jobb och ekonomisk tillväxt uttrycker andra oro för säkerhetsrisker och etiska aspekter av vapenproduktion.

EU laddar för global kapprustning
”Vi måste vakna upp.”

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.