Rolls-Royce är ett företagsnamn som många förknippar med lyxbilar. Nu har man fått ett helt annat uppdrag: att bygga kärnkraft.
Anrikt företag ska bygga Storbritanniens kärnkraft


Mest läst i kategorin
Storbritannien är mitt uppe i processen att bygga ny kärnkraft genom småskaliga modulära reaktorer (SMR).
Nu har landet tagit ett avgörande steg mot att träda in i en ny era.
Missa inte: Kärnkraft: Sverige hinner inte bygga reaktorerna i tid. Realtid
Regeringen har nämligen tillkännagivit att det är det anrika företaget Rolls-Royce som ska leverera reaktorerna, skriver Bloomberg.
Ledande inom kärnkraft
Beslutet tillkännagavs på tisdagen och markerar slutet på en nästan två år lång tävling mellan flera internationella företag.
Rolls-Royce besegrade en lång uppsättning tunga konkurrenter, där ett partnerskap mellan amerikanska GE Vernova och japanska Hitachi var en av de största utmanarna.

Rolls-Royce, som annars är mest känt för att tillverka lyxbilar, har dock under ett antal år varit en ledande aktör inom kärnkraftsteknologi, särskilt genom sitt arbete med marina reaktorer för den brittiska flottan.
SMR-tekniken marknadsförs som ett billigare och enklare sätt att bygga kärnkraftverk jämfört med traditionella storskaliga anläggningar.
Missa inte: Kärnkraft i Storbritannien – 155 procent dyrare och 15 år försenat. Dagens PS
Senaste nytt
”Mycket viktig milstolpe”
Företagets design bygger på decennier av erfarenhet och lovar att leverera säker, ren energi i mindre skala än traditionella kärnkraftverk.
”Detta är en mycket viktig milstolpe för vår verksamhet. Det är också ett bevis på vår unika kärnkraftskapacitet, vilket regeringar runt om i världen kommer att få upp ögonen för”, säger Rolls-Royces vd Tufan Erginbilgic, enligt The Telegraph.

Vem ska egentligen bygga Sveriges nya kärnkraft?
Ny kärnkraft är en av Sveriges största investeringar i modern tid.
Valet av Rolls-Royce sammanfaller med ytterligare en betydande satsning på kärnkraft.
Samma dag meddelade den brittiska regeringen en investering på över 14 miljarder pund (cirka 190 miljarder kronor) i det storskaliga kärnkraftverket Sizewell C i Suffolk, skriver Reuters.
Inte igång i väst ännu
Tillsammans utgör dessa beslut en del av regeringens ambition att inleda ”en guldålder för atomkraft” i landet.
Kärnkraften ses av premiärminister Keir Starmer som avgörande för att Storbritannien ska nå sina energi- och klimatmål.
SMR-tekniken erbjuder flera fördelar jämfört med konventionella kärnkraftverk, bland annat mindre kapitalkostnader, kortare byggtider och större flexibilitet i placering.
Samtidigt är tekniken ännu relativt oprövad i västländer, och det är bara Kina och Ryssland som ännu har den typen av reaktorer igång för energiproduktion, skriver Foreign Affairs.
Missa inte: Fortum: Inte rätt läge att investera i kärnkraft. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.