Marie Douglas har lämnat lyxvåningen

Singelgrevinnan Marie Douglas utan bostad i Stockholm? Exmaken miljardären George David säljer våningen på Strandvägen i Stockholm. Med högsta diskretion. Priset är rekordhögt.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-12-01

Efter skilsmässan från George David fick Marie Douglas 384 miljoner kronor. I den summan ingick inte lyxvåningen på Strandvägen som paret lät bygga om 2006.

Hela våning 5 och vindsvåningen på Strandvägen 37 gjordes om till en lyxvåning på sammanlagt 650 kvadratmeter. Den är nu ute till försäljning. Men utan att annonseras ut. Det är mäklarhuset Residence som sköter hanteringen som omgärdas med en hemlighetsklausul, uppger en källa för Realtid.se.

– Den kommer aldrig att läggas ut, säger Realtid.se:s källa.

Mäklaren Per Bjerkén, delägare på Residence, förnekar att man har den till försäljning:

– Vi kommenterar aldrig våra försäljningar, men just den har vi inte till salu, säger Per Bjerkén i mobilen.

Priset är satt till rekordhöga 90 miljoner kronor, erfar Realtid.se.

Mäklarfirman Eklund Stockholm New York fick ge upp priset på 80 miljoner för en lyxvåning på Strandvägen 21 i Stockholm. De gick inte i mål med kvadratmeterpriset 173.000 kronor.

Residence tog över och sänkte priset till 46 miljoner. Vilket motsvarar 100.650 kronor per kvadratmeter. Tiorummaren på 463 kvadratmeter ligger fortfarande ute på www.residence.se.

Nu tar Residence revansch med att sälja 90 miljonersobjektet där paret Marie Douglas och George David inte hann vistas så mycket.

Den kände New York-arkitekten Markus Dochantschi på Studio MDA och Per Möller, från svenska arkitektbyrån Sandell & Sandberg anlitades för att rita om. Ombygggnad följde. Slutbesiktning skedde så sent som tidigare i år.

Femte våningen på Strandvägen 37 är på 352 kvadratmeter enligt Realtid.se:s beräkning. Vardagsrummet på 77 kvadratmeter med terrass ligger med sjöutsikt. Nästan lika väl tilltagen matplats in mot gården, också med balkong. Tre sovrum, två badrum samt gym på samma plan, framgår av bygglovshandlingarna.

Ombyggnaden innebar också att nya takfönster och två nya öppna spisar installerades.

Efter ombyggnaden är våningen integrerad med vindsvåningen som har en boyta på 302 kvadratmeter enligt Realtid.se:s beräkning. Det ger en totalyta på 650 kvadratmeter för detta penthouse som det kallas i arkitektritningarna. Samtliga rum har fått dolda högtalare.

Huset är byggt 1890 och är enligt Stockholm Stadsbyggnadsnämd ”särskilt värdefullt ur kulturhistorisk synpunkt”.

När fastigheten ombildades till bostadsrättförening 2005 blev det rekorddyrt. Priset landade på 77,7 miljoner kronor, eller 38.500 kronor per kvadratmeter. Normal prisbild på Östermalm var då 20-25.000 kronor.

Den som köper före detta paret Douglas-Davids penthouse får kända grannar som toppadvokaten Åke Fors (Setterwalls) och private equityinvesteraren Amaury de Poret (Naxs fond) gift med popartisten Emilia de Poret. Familjen de Poret bidrar inom kort med barnskrik i trappuppgången uppger dagens nummer av tidningen S.

I huset har riskkapitalisten Robert Andreen (Nordic Capital) en våning som han hyr ut i andra hand sedan han flyttade till London. Emilia de Poret är dotter till Robert Andreen. Emilia driver tillsammans med sina syskon Linus och Ludwig Andreen skivbolaget Aristotracks.

På adressen finner vi också Magnus Kjellberg, den så kallade ”Morgan Stanleymannen” som friades i Insiderrättegången.

Hur ser Marie Douglas på försäljningen av våningen på Strandvägen?

– Hur det gjordes upp i samband med skilsmässan, det vet inte någon om inte någon advokat har skvallrat, säger Christina Saliba, som var Marie Douglas personliga pr-rådgivare förra året.

– Men jag jobbar inte längre med henne.

När avslutade hon ditt uppdrag?

– Vi har valt att göra ett uppehåll. Vi har inget löpande samarbete, säger Saliba som är vd på pr-byrån Weber Shandwick i Stockholm.

Du sa till Realtid.se i juni förra året att du inte kunde avslöja ditt första råd till henne. Men nu kanske du kan berätta det för våra läsare?

– Nej, det är klart att jag inte kan.

Vilket var ditt sista råd till henne?

– Det kan jag inte heller avslöja. Jag pratar aldrig om min kunder.

Var bor hon huvudsakligen nuförtiden?

– Det får du prata med henne om för jag har faktiskt ingen aning. Jag kan inte ens uttala mig i hennes namn längre, avslutar Christina Saliba.

Realtid.se har inte lyckats spåra Marie Douglas till någon ny adress i Stockholm.

Frågetecken finns kring familjebråket om lägenheten på Karlavägen, som Realtid.se skrev om förra året.

Marie Douglas är dotter till greve Philip Douglas som förlorade ”allt” i sin personliga konkurs för 20 år sedan. Jag ska inte gå in på att Philip Douglas dömdes till fem års fängelse då för bokförings- och skattebrott samt urkundsförfalskning.

I Båstad äger Marie Douglas en drömvilla på 400 kvadrat på Sorrentovägen – ett stenkast från stranden.

Hon köpte fastigheten som tidigare tillhört Philip Douglas, på exekutiv auktion 1992.

Hon äger sedan 90-talet också en fritidsfastighet i Norrköping och en i Linköping (kan bli fina vid eventuella nybyggen).

Och i korthet: Hon lämnade Sverige 1996. Karriären i New York följde på Investmentbanken Lazard. Hon och amerikanske tunge affärsmannen George David, vd för United Technologies sedan 1994, föll för varandra. Gifte sig 2002. Inga barn. Skilsmässa 2009. Marie Douglas krävde som mest 800 miljoner kronor i skilsmässan. Landade på 384 miljoner kronor.

I samband med skilsmässan förlorade hon sin drömlägenhet i New York.

Hon köpte en villa i Falsterbo, Vellinge kommun, 2006 för 7,2 miljoner kronor av Pia Wilhelmsson och Peter Glückman.

Ett år senare köpte hon en fastighet på Måkläppsvägen i Falsterbo för 31 miljoner konor. Säljare var syskonen Irma Silverschiöld, Signe von der Esch och Åge Lundström.

Sedan den 4 oktober i år är Marie Douglas skriven på adress Bois Gentil, Chemin de Tlenadzeu i Verbier i Schweiz.

Realtid.se söker Marie Douglas.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in