Börs

Många utreder Nuder

Styrelseproffset Pär Nuder riskerar att åka ur både tredje AP-fonden och Fabeges styrelser. Ett antal utredningar kring Nuder pågår för närvarande.

Publicerad 2019-03-19

I onsdags tvingades Pär Nuder avgå som styrelseordförande för Skistar efter att huvudägarna anklagat honom för att uppträda opassande under skid-VM i Åre. Sedan dess har även andra funderat på hur de ska hantera Pär Nuders styrelseuppdrag i deras respektive verksamheter.

Nuder är ordförande i tredje AP-fonden sedan 2011. Eftersom mandatperioden är på åtta år går uppdraget ut i maj i år. Om han kommer att fortsätta eller inte är oklart, men regeringskansliet "inhämtar information", skriver finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare Frida Färlin till Svenska Dagbladet.

Pär Nuder är också ordförande i AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv. LO säger till SvD att man utreder vad som har hänt.

Pär Nuder sitter också i fastighetsbolaget Fabeges styrelse sedan 2010. Ägarbilden i Fabege och Skistar påverkar situationen enligt Nuder, eftersom han hävdar att han har kommit i kläm för en maktkamp mellan bröderna Paulsson. Erik Paulsson med familj är största ägare i Fabege och även nästa största ägare i Skistar, medan brodern Mats Paulssons familj är störst ägare i Skistar. 

Mats Qviberg, som är storägare i Fabege och sitter i fastighetsbolagets styrelse, förnekar att någon maktkamp skulle pågå.

– Bröderna Paulsson är de såtaste vänner och har en väldigt fin relation, säger han till SvD.

Fabege har sin stämma den 2 april.

År 2017 blev Pär Nuder tvungen att lämna stiftelsen Bergmancenters styrelse efter att han, enligt SVT, anklagades för att ha uppträtt olämpligt och gränslöst mot en av centrets anställda under Bergmanveckan. Pär Nuder har förnekat anklagelserna.

Platsannonser

Logga in