Carina Åkerström
Bank

"Man kan inte säga att det inte finns några problem"

Handelsbankens nya vd Carina Åkerström uppgav vid en pressträff på torsdagen att man som bankchef inte kan säga att det inte finns några problem, vilket kan ses som  en passning till Swedbank och kanske även till SEB.

Publicerad 2019-04-04

– I ljuset av det som händer runt omkring oss… Det finns ingen bankchef idag som med stor säkerhet kan säga: Vi har full kontroll på det när det gäller den ekonomiska brottsligheten, huruvida den förekommer i banken eller inte. Jag kan inte heller säga det.  

Förutom att Swedbanks tidigare vd under förra året uppgav att banken inte hade några större problem med penningtvätt så uppgav SEB:s vd förra veckan för Bloomberg att banken inte sett några tecken på att ha blivit systematiskt utnyttjad för penningtvätt.

Carina Åkerström inledde träffen med att fråga hur banken ska växa lönsamt i framtiden, vilket hon själv besvarade med: – Jag tror framför allt att vi behöver fokusera, förenkla och effektivisera.

– Jag tror att vi behöver fokusera på ett antal områden där vi kan öka vår effektivitet utan att det faktiskt kostar för mycket.

– Vi måste våga välja bort olika delar, saker, produkter, tjänster… och våga satsa och öka på det som vi är väldigt bra på.

– Fastighetsutlåning och kapitalförvaltning är affärer där våra kontor verkligen gör skillnad idag och där vi har en enormt hög kundnöjdhet. Det är också i allt väsentligt domestika affärer, vilket gör att det passar vår kontorsverksamhet väldigt väl.

Inom det digitala området behöver Handelsbanken göra mer och framför allt snabbare än vad banken gör idag, sa Carina Åkerström.

– Digitaliseringen idag är väldigt mycket att vi har stoppat in kontorens tjänster i våra mobiler, i våra datorer. I morgon kommer det definitivt vara så att vi kan erbjuda tjänster som kanske inte ens har funnits på ett kontor tidigare utan går direkt in i de digitala kanalerna. Framför allt ska utvecklingen drivas mot lönsamhet och inget annat.

Carina Åkerström ser förbättringspotential i att Handelsbankens kostnader ökar betydligt snabbare än intäkterna.

– Det är ett kostnadsproblem som jag tycker att vi omedelbart måste ta tag i.

Hon tog även upp vikten av en stark kultur.

– Helt uppenbart har vi på sina håll haft en del problem och de problemen urholkar en del av vårt förtroendekapital och det är inte bra och här måste vi agera innan vi läser om det i media.

 

 

 

Platsannonser

Logga in