Mäklarpanelen: Stockholm i täten för mer positiv bostadsmarknad

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att övertaget för köparna fortsätter att minska i januari. Efterfrågan ökar i hela landet och är nu störst i Stockholm.

Realtid.se

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 447 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,01 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 2,6 när samma fråga ställdes i december och 2,78 i januari 2023. Övertaget för köparna är alltså fortsatt tydligt, men har minskat för andra gången i rad. Det framgår av ett pressmeddelande.

-Trenden från december håller i sig. Det rekordstora utbudet gör att det fortfarande är köparnas marknad men vi märker av en lite positivare känsla på bostadsmarknaden. Skiftet från att prata om räntehöjningar till spekulationer kring när vi får den första sänkningen gör skillnad för både säljare och köpare. Vi ser att fler vågar agera och gå vidare med sina planer på att byta bostad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Förändringar på marknaden brukar starta i storstäderna, framförallt Stockholm.

Annons

-Nu ser vi en tydlig ökning i efterfrågan i Stockholm sedan oktober. Det kan tyda på en återhämtning på marknaden och att resten av landet kommer gå i huvudstadens fotspår, fortsätter Johan Engström.

Mäklarna fick även ge sin syn på nyproduktionsmarknaden. På frågan ”För vilka är nyproduktionsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev svaret 2,24, d en tydlig fördel för köparna. Dock har övertaget även här minskat från december då det låg på 1,94 och samma tendens syns i hela landet.

Den mest drivande faktorn för efterfrågan på nyproducerade bostädet vill säga är just efterfrågan på begagnatmarknaden.

Annons

-Därför förvånar det mig inte att den positivare känslan därifrån smittar av sig. Med ett ökat utbud av inflyttningsklara nyproducerade bostäder så blir också det ett alternativ för den som söker en bostad för inflyttning här och nu, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.

 

Annons