Finanspolitik

Magdalena Andersson vill trycka till "Stureplanskonsulterna"

Finansminister Magdalena Andersson har inlett en offensiv mot de så kallade 3:12-reglerna, som hon menar gynnar konsulter på Stureplan.

Uppdaterad 2019-10-04
Publicerad 2019-10-04

Finansminister Magdalena Andersson ser stora behov av att ändra 3:12-reglerna. Det ingår i skattesamtalen med regeringens samarbetspartier, Centerpartiet och Liberalerna. 

Centerns skattepolitiske talesperson Per Åsling säger däremot till TT att det bör vara skatten på lön som ska sänkas. Det skulle göra 3:12-reglerna mindre angelägna.

Enligt organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, drabbas kommunerna av uteblivna skatteintäkter i och med att 3:12-reglerna omvandlar kommunal skatt till statlig kapitalskatt. Magdalena Andersson anser att även borgerliga politker därför bör tänka om.

– Det här handlar inte om småföretagare i glesbygd, utan om konsulter runt Stureplan, säger hon till TT.

Debatten om 3:12-reglerna har gått het under de senaste månaderna. Inte minst på Realtid, som har visat att reglerna gynnar skatteplanerare på bland annat de stora affärsjuristerna och revisionsfirmorna. Samtidigt hävdar bland andra Svenskt Näringsliv och Företagarna att reglerna behövs för det stora flertalet av Sveriges mindre företag.

Platsannonser