Mats Persson Bergius, Sverigechef, Lunar
Mats Persson Bergius, Sverigechef, Lunar. Foto: Lunar
Fintech

Lunar tar sikte på värdepappershandeln

Som en del av bolagets strategi att bredda sitt utbud lanserar nu Lunar värdepappershandel direkt i appen med en fast avgift på 25 kronor per handel.

Publicerad 2021-05-31

Med ambitionen att bli den största bankappen i Sverige och till och med Norden breddar nu bankutmanaren Lunar ut sitt utbud med lanseringen av värdepappershandeln direkt i Lunar-appen. Lunar vill göra aktiesparande attraktivt och tillgängligt för fler, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef för Lunar sedan februari 2021, till Realtid.

– Med vår nya investeringsplattform ska vi göra det enkelt för folk att köpa aktier, och att köpa de aktier som de vill investera i, i Sverige och internationellt. Vi har sett att intresset för aktiehandel har ökat mycket sista året, men det är fortfarande så att marknaden domineras av ett fåtal aktörer. Dessutom ser alla prisplaner likadana ut och är krångliga med en terminologi som är svår att förstå för många, säger han och fortsätter:

– Det som vi vill göra är att förenkla aktieköp med en enkel prissättning där vi tar en fast avgift om 25 kronor per affär, och utan att sätta gränser för köp- eller säljvolym, och detta kan man göra direkt i appen. Det innebär så klart att vår tjänst riktar sig till de som söker en enklare tjänst.

Hur får ni och hur fort kan ni få lönsamhet på den affären när ni tar så lite betalt?
– Vi har en produkt som är relevant för många och vi börjar med viss mån med de som redan har ett aktieintresse, men kanske inte investerarna som har väldigt stora tillgångar och höga krav. Vi tror också att det finns en möjlighet att ha en dialog med en person som inte är så etablerad på aktiehandeln. Det är volymen som bygger lönsamhet för oss, säger Mats Persson Bergius.

Han fortsätter:

– Vi finns för att utmana oligopolen på finansmarknaden och det finns för oss en möjlighet att skapa lönsamhet på helheten med rätt intäktsmix. För oss är det viktigt att det fungerar både för kunden och för oss som bolag. Skillnaden mellan oss och storbankerna är att deras affärsmodeller går ut på att när de vinner så förlorar kunderna medan vår affärsmodell går ut på att vi båda vinner, säger han.

I dag står prenumerationer till bolagets bättre bankpaket för en stor del av Lunars intäkter.

– Men det är viktigt för oss att ha en balanserad intäktsmix och inte vara beroende av ett enskilt segment.

Lunar ska stå på tre ben: det första är bankkonto, transaktionskonton och kort, det andra sparande och investering, och det tredje lån och krediter.

– Vi har redan lanserat tjänster inom det första och den nya investeringsplattformen ingår i vår satsning på sparende och investering. Genom förvärvet av Lendify lägger vi till lån och krediter, säger han.

Bankutmanaren Lunar grundades 2015 i danska Århus. 2018 expanderade bolaget till Norge och Sverige och år 2019 fick bolaget sin banklicens. I dag använder drygt 250 000 personer i Norden Lunars bank-app. I april 2021 offentliggjorde Lunar förvärvet av fintechbolaget Lendify. Transaktionen, som skedde i form av en aktieväxling beräknas vara genomförd i början av sommaren.

– Vi ser en otrolig potential inom Lendifys affärsområden, i synnerhet konsumentlån och P2P-sparformen som väldigt intressant att titta närmare på.

Om Lunars finansieringssituation och framtidsplaner uttalar sig Mats Persson Bergius försiktigt.

– Vi har en löpande dialog med våra investerare och har fått tydliga riktlinjer att fortsätta växa. Det är något vi har fått pengar till och mandat att investera i. Vi har skaffat oss en unik position i Norden.

Planerar ni ytterligare förvärv?
– Vi är alltid intresserade av intressanta bolag.

Platsannonser

Logga in