Börs

Londonbörsen och Deutsche Börse står fast vid fusion

Men Frankrikes mäktiga företagsorganisation AFEP sågar planerna i ljuset av Brexit. Och det är troligen uteslutet att placera huvudkontoret i London som tänkt, enligt analytiker.

Uppdaterad 2016-06-27
Publicerad 2016-06-27

Brexit påverkar inte den planerade börsfusionen mellan London Stock Exchange och Deutsche Bank. Det skriver börserna i ett gemensamt uttalande.

Men Frankrikes mäktiga näringslivsorganisation AFEP – som bland annat representerar Air France L’Oréal, Michelin, Axa and Renault –  kräver att EU stopppar sammanslagningen. De motiverar sitt krav med att många franska bolag kan lämna de båda börserna med anledning av det brittiska EU-utträdet.

Eric Compton, analytiker på Morningstar, pekar på fler hinder för att slå ihop börserna. Tyska myndigheter kommer till exempel knappast gå med på att deras huvudkontor placeras i London, vilket de planerar.

– Vi tror inte att myndigheterna vill att ett land som står utanför unionen ska styra något som är så centralt för och integrerat i EU:s finansmarknad, säger Eric Compton till tidningen. 

Platsannonser