Stefan Löfven (S) har fått talmannens uppdrag att sondera för en ny regering efter att Ulf Kristersson (M) misslyckats med sitt försök att bilda en Alliansregering.
Politik

Löfven försöker bilda regering

Stefan Löfven (S) har fått i uppdrag av talmannen Andreas Norlén att försöka bilda en ny regering. På en pressträff förklarar Löfven att han vill bilda en regering över blockgränsen, och kommer tala med samtliga partiledare förutom Jimmie Åkesson (SD).

Uppdaterad 2018-10-15
Publicerad 2018-10-15

Sonderingsuppdraget fick Stefan Löfven (S) efter måndagens talmansrunda med partiledarna, där talmannen träffade samtliga partiledare förutom moderaternas Ulf Kristersson, som han träffade och diskuterade med i går söndag.

– Jag ska göra mitt yttersta för att föra konstruktiva och förtroliga samtal, säger Stefan Löfven på presskonferensen, efter att han fått talmannens uppdrag att försöka bilda en ny regering.

Löfven inleder med att säga att han helst ser ett blocköverskridande regeringssamarbete. Han kommer bjuda in till separata och individuella samtal med samtliga rödgröna och borgerliga partiledare. Han kommer dock inte träffa Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Det är inte aktuellt med samtal med Sverigedemokraterna, säger han.

Tidigare under måndagseftermiddagen höll talmannen Andreas Norlén en presskonferens.

– Det enda kravet jag har ställt är att det ska vara en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Andreas Norlén och fortsätter:

– Partierna måste börja aktivt föra svåra samtal först internt och sedan med varandra för att den här processen ska leda framåt, annars kommer Sverige inte att få en ny regering.

Stefan Löfven riktar sig under sin pressträff i riksdagen också till alla de utanför politiken som varit irriterade på att regeringsbildningen och diskussionerna i riksdagen drar ut på tiden, och uttrycker förståelse för den irritationen. Men han förklarar samtidigt att samtalen kommer fortsätta dra ut på tiden.

– Jag förstår om ni är irriterade på att förhandlingarna tar tid, säger han. Men att förhandlingarna är långa och komplicerade bygger i grunden på en respekt för den svenska demokratin.

– Det är med tillförsikt och mycket stor respekt för förhandlingarnas svårighet som jag påbörjar sonderingsuppdraget, säger han avslutningsvis.

Stefan Löfven får två veckor på sig att försöka bilda en regering som tolereras av riksdagen.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in