Finans

"Linkedin bättre än Riche"

Finansprofilen Anna Svahn rekommenderar Linkedin för nätverkande i finansbranschen. Sämst: Byta visitkort på nätverksmingel.

Uppdaterad 2019-03-06
Publicerad 2019-03-06

Bloggaren och entreprenören Anna Svahn är i finanskretsar mest känd för podden ”Outsiders”, som hon driver med sin partner, den före detta hedgefondsförvaltaren Karl-Mikael Syding. Paret driver även investeringsbolaget Cyg Cap. Nu kommer hennes bok ”Nätverka – så blir du den som andra vill omge sig med”.

Var är bästa stället för att nätverka i finansbranschen?

– Linkedin, det är klart bättre än att hoppas träffa någon på en lunch på Riche. Men du måste ha en idé om varför du vill ta kontakt med en person på Linkedin.  

Den eviga frågan: Måste man känna personen i fråga för att lägga någon i nätverket på Linkedin?

– Nej, jag tycker inte det. Däremot måste man som sagt ha en plan och ett värde som man kan erbjuda personen som man tar kontakt med.  Du kan ge och/eller få nya perspektiv på en viktig fråga, till exempel.

Är finansbranschen bra på att nätverka?

– Ja, ganska bra skulle jag säga, generellt sett. Det är ett rätt liten bransch där många känner varandra. Men det har nog varit en värld där det funnits många personer som armbågar sig fram. Jag tror det har förändrats de senaste åren, min generation är nog mer hjälpsamma mot personer som skulle kunna vara konkurrenter.

Jag tror att många äter lunch med någon de inte gillar när de vill ha ett nytt jobb och att det är ett rätt dåligt nätverkande. Håller du med?

– Exakt så är det! Det är precis som i affärer, man vill göra affärer med människor som andra tycker om. Det gäller att vårda sina relationer och investera i sitt närverk i god tid. Jag tror att ett vanligt misstag är att tro att man ska få ett nytt jobb på lunchen när man är desperat. När man är desperat efter ett nytt jobb är det för sent att börja bygga ett närverk.

Vad är det sämsta sättet att nätverka?

– Det måste vara på ett sånt där nätverksmingel där man kommer hem med massa visitkort och inte minns vem som var vem!

 

Platsannonser