Annons

Annons

Lekia vill ta över delar av kraschat EQT-bolag

Konkurrenten Lekia vill ta över delar av det kraschade EQT-bolaget Top Toys verksamhet, erfar Realtid. För EQT handlar det om att minska de stora förlusterna på kraschen, som kommer vid en olycklig tidpunkt för riskkapitalbolaget.

Konkursen i Top Toy har skakat om både den nordiska leksaksmarknaden och storägaren EQT. Leksakskoncernen var störst på marknaden med varumärken som BR och Toys ”R” US. Det faktum att konkursen kom i mellandagarna fick dessutom kunderna att rasa.

Enligt uppgift till Realtid har Lekia nu gett sig in i förhandlingarna kring Top Toys konkursbo i Sverige och Norge. Fram till Top Toys konkurs var Lekia näst störst på den nordiska leksaksmarknaden, men genom konkursen blev Lekia, vars butiker drivs av oberoende handlare, störst.

I en intervju i måndags i branschnättidningen Market säger Lekias nytillträdde vd Baldvin Georgsson att företaget ska höja tempot efter Top Toys konkurs, och att många av kedjans handlare vill öppna nya butiker.

Annons

Annons

Årlig miljardomsättning

Lekia har i dag 140 butiker i Sverige och Norge, medan Top Toy har 150 butiker på samma marknader. Det handlar om en årlig miljardomsättning som nu söker nya ägare som vill driva vidare delar av verksamheten.

Den brittiska leksaksgiganten The Entertainer var före konkursen, när Top Toy befann sig i rekonstruktion, intresserat av en affär men ska ha dragit sig ur eftersom risken ansågs för hög.

Nu talar allt för att Top Toy-koncernen istället kommer att delas upp mellan olika köpare.

Budstrid

I Danmark uppges det just nu vara en budstrid mellan landets två största dagligvarukoncerner, Coop och Salling Group, som bland annat kontrollerar butikskedjorna Føtex och Bilka. Enligt den danska tidningen Berlingske kan det komma ett avgörande redan i eftermiddag. De senaste dagarna har det spekulerats i att Salling Group ligger närmast till hands. Hur ett övertagande kommer att gå till är ännu så länge dock oklart, bland annat är frågan vilka synpunkter de danska konkurrensmyndigheterna kan tänkas ha.

Det spekuleras också i att Salling Group kommer att ta över Top Toys nordiska centrallager i Köpenhamn, med ett varulager värderat till flera hundra miljoner kronor.

Paradoxalt nog är Salling Group en av orsakerna till att Top Toy gick över styr, eftersom den danska varuhuskedjan startade ett aggressivt priskrig som den EQT-kontrollerade kedjan svarade på.

För EQT kommer, som Realtid tidigare konstaterat, haveriet i Top Toy vid en väldigt olycklig tidpunkt. Riskkapitalbolaget planerar att ta in nytt kapital, sannolikt via en börsintroduktion, och förutom de stora ekonomiska effekterna av själva konkursen skadas riskkapitalisternas anseende som företagsägare.

 

 

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons