- Publicerad
- Uppdaterad
Ungefär hälften av Sveriges matvaror kommer från utlandet, vilket gör landet sårbart. Detta har MSB tagit fasta på och tipsar svenskarna om att leta mat i skogen, om krisen eller kriget kommer.
Men vi kan inte överleva på bär och svamp, menar GP:s ledarskribent.
Sarah Carlsson
I höst kommer en ny krisberedskapsbroschyr från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den råder svenskarna att ta tillvara på den mat som finns ute i naturen.
“Vi importerar det mesta av det vi äter i Sverige, och det är något man bör ha koll på. Om det skulle bli störningar eller svårigheter med leveranser så skulle det märkas i butikerna redan efter några dagar”, säger Anna Teljfors som varit med och sammanställt den nya broschyren, till SVT.
Sårbar strategi
De nya råden kastar ljus på Sveriges låga självförsörjningsgrad, skriver Alex Vårstrand i en ledartext i GP.
Den svenska produktionsstrategin bygger på att det världsekonomiska systemet fungerar. Matbutikernas lager hålls nämligen till ett minimum för att säkra så låga priser som möjligt för konsumenterna, och nya varor fylls i princip på när de tar slut. Det är ett sårbart upplägg, där “varje störning kan få stor skadeverkan”, enligt Vårstrand.
Både corona-pandemin och blockaden av Suez-kanalen är exempel på störningar som kan påverka hela världshandeln. Nu behöver vi förbereda oss på att det kan dyka upp fler rubbningar och minska beroendet av omvärlden. Sverige behöver bli mer självförsörjande, anser skribenten.
Dyrt för bönderna
Det finns dock ett problem – det är för dyrt för svenska bönder att konkurrera.
“Kostnaderna behöver sänkas, helst genom riktade skatteavdrag, för att bättra på jordbrukets vinstmarginaler och kompensera för dyrare insatsvaror. Även lagerhållning behöver i högre grad uppmuntras, för att undvika ytterligare panik, som under pandemins första månader”, skriver Vårstrand.
Om Sverige inte lyckas bli mer självförsörjande kanske MSB:s varning blir verklighet, menar skribenten. Folk skulle behöva ge sig ut i skogen och förlita sig på bär och svamp i händelse av en kris.
“Kan du skillnaden på en trattkantarell och en toppig giftspindling?”, frågar Alex Vårstrand avslutningsvis.
Läs mer:
Bönder säljer mindre på kontrakt – ökar risken för smäll. Realtid