Finans

"Låt aldrig någon annan betala priset för din framgång"

I dag vet vi att det är personer som fokuserar på att hjälpa andra som tar sig längst i karriären, enligt författaren Anna Svahn som släpper boken ”Nätverka” denna torsdag. Här bjuder Realtid på ett utdrag ur boken.

Uppdaterad 2019-03-07
Publicerad 2019-03-06

”Nästa vecka är en bra vecka att komma till New York!”

Jag hade precis kommit hem efter två veckor i Grekland där jag tillbringat dagarna antingen på en jetsurfbräda från det bolag jag är involverad i (och som jag genom mitt nätverk kunde hjälpa med kapitalanskaffning), eller på solbädden för att skriva på boken som ni läser nu. Trots att jag ägnat månader åt att fundera kring koncept som ”om vi vill att annorlunda saker ska hända så måste vi våga gå utanför vår comfort zone”, svarade jag ”Nej, jag hinner inte” på min väns meddelande om New York. Det var först när jag blev påmind om att jag själv förespråkar den typen av spontanitet som jag till slut ändrade mig och faktiskt bokade biljetter till New York för veckan därpå.

Och tur var väl det. För redan innan jag åkte hann jag boka in flera möten med personer som antingen råkade vara där sam-tidigt eller som bodde där. Och en vecka senare satt jag på flyget tillbaka hem till Stockholm, fylld av inspiration efter möten med spännande entreprenörer, investerare och nya vänner. Jag blev erbjuden en plats i en advisory board för en internationell fintech-startup och inbjuden till att medverka vid Hultpriset 2018 där den tidigare presidenten Bill Clinton också deltog. Om jag hade stått fast vid att jag inte hade tid att åka så skulle jag inte ha haft en aning om vilka möten och möjligheter jag hade gått miste om, och det är lite poängen. Vi ser gärna hur andra tar sig fram och lyckas, men reflekterar sällan över vad konsekvensen kan bli om vi själva faktiskt tar vara på oplanerade resor, möten eller möjligheter.

Livet består av en rad konsekvenser. Om vi alltid tar samma väg till jobbet, umgås med samma vänner eller stannar kvar på samma arbetsplats så liknar konsekvenserna snarare rutiner än oförutsedda händelser. Därför är det faktiskt upp till dig att förändra det du kan och sedan ta till vara konsekvenserna av ditt handlande.

När jag fick idén att skriva den här boken handlade det om att jag länge sökt en motsvarande bok på marknaden i Sverige utan att hitta en. Jag hade slukat flera av de amerikanska klassikerna av bland andra Dale Carnegie, Stephen Covey och Keith Ferrazzi, men även populärvetenskapliga böcker som Give and Take och Originals av Adam Grant som gett mig nya perspektiv. Jag bestämde mig snart för att samla mina erfarenheter och alla insikter jag fått av de här böckerna på ett och samma ställe, det vill säga i den bok du nu håller i handen.

Jag tror inte att jag sitter på facit till ett framgångsrikt nätverkande, men däremot kan jag förhoppningsvis hjälpa till att belysa några av de viktigaste sakerna att ta med sig i livet när det kommer till att bli duktig på att lära känna nya människor – och att ta vara på alla de möjligheter som följer med det.

Syftet är inte att du som läser ska bli en uträknad nätverksexpert som lär dig att utnyttja andra för att lyfta dig själv, utan att få dig att inse att det tvärtom handlar om att lyfta andra och att aldrig, aldrig låta någon annan betala priset för din framgång.

För att kunna bli en duktig nätverkare måste du först veta vad nätverk faktiskt är och hur viktigt det kan vara. Det handlar inte längre om att enbart utbyta visitkort på olika mingel utan om mycket mer. I första delen av boken berättar jag min egen historia: hur jag växte upp på en liten hästgård utanför en småstad och som nittonåring bestämde mig för att flytta hemifrån och börja om från början. Något som bland annat ledde till att jag startade en vindsurfingklubb och arrangerade ett junior-VM i vindsurfing utan att någonsin ha stått på en surfingbräda. Jag beskriver också hur jag lyckats bygga upp två investerarnätverk med totalt över 150 000 medlemmar, vilket bidrog till att jag fick utmärkelsen ”supertalang” av Veckans Affärer 2018. Min resa från ”noll till hundra” har inte på något sätt varit spikrak, men väldigt, väldigt lärorik.

Här förklarar jag även vad vi kan lära oss av träd som kommunicerar med varandra och varför skogsbestånd är jämförbara med företag och organisationer. Jag berättar också om varför  relationskapital är mer värdefullt än finansiella medel och hur den moderna definitionen av nätverk skiljer sig från den gamla. Första delen av boken beskriver helt enkelt varför det är viktigt med nätverk och varför vi bör värna om relationer och om varför vårt eget perspektiv är för litet och därför behöver andra människors insikter, erfarenheter och kunskaper.

Det finns mängder av studier och teorier som behandlar relationer, nätverkande och gruppsykologi. I andra delen av boken går jag igenom några av dem för att visa vikten av att bygga upp ett starkt nätverk. Jag tar bland annat upp Dunbars tal om att antalet meningsfulla relationer vi kan ha är begränsat till 150 och beror på storleken på neocortex i hjärnan. Jag lyfter poeten John Koenigs konceptualisering av olika insikter och känslor, till exempel insikten om att vårt eget perspektiv är litet och att andra människor har minst lika mycket användbar kunskap och erfarenhet som vi själva. Dessutom visar jag att framgång skapas genom att lyfta andra snarare än att armbåga sig fram. Jag förklarar också varför allt vi gör får konsekvenser och hur vi kan använda detta till vår fördel.

Den tredje och sista delen av boken är mer praktisk. Här visar jag hur du konkret kan använda dig av kunskaperna från andra delen för att bygga starka och diversifierade nätverk. Hur kartlägger man sitt nätverk och hur gör man egentligen för att kontakta nya människor utan att bara vara en i mängden? Dessutom förklarar jag varför mentorskap är viktigt, varför man bör börja ge tillbaka redan innan man nått sitt eget mål och varför det är bättre att vara ett original än någon som passar in i ett fack. Du får också lära dig mer om hur du på bästa sätt bygger tillit, som är grunden i en relation.

 

Fotnot: Utdraget ur boken har publicerats med tillstånd av Pagina Förlag och författaren själv, Anna Svahn.

Platsannonser