Klaus Hommels Lakestar
Klaus Hommels, grundare och ordförande, Lakestar. Foto: Lakestar
Börs

Lakestars 275 miljoner euro-SPAC "en isbrytare för fler SPAC-transaktioner i Europa”

UPPDATERAD. Klaus Hommels, vars riskkapitabolag Lakestar tidigt investerat i bland andra King.com, Skype och Spotify, står bakom Europas största SPAC hittills – och det första som fokuserar på tech-sektorn i regionen.

Uppdaterad 2021-02-19
Publicerad 2021-02-19

SPAC, Special Purpose Acquisition Company, spås fortsätta vara en stark trend för kapitalanskaffning under 2021. Förra året genomfördes det redan fler SPAC:er än traditionella IPO:s i USA. Men trenden har ännu inte riktigt tagit fart i Europa. Det kan nu bli ändring på det i och med riskkapitalisten Klaus Hommels etablering av Lakestar SPAC I, ett SPAC om upp till 275 miljoner euro registrerat i Luxemburg och noterat på börsen i Frankfurt från och med 22 februari. SPAC:ets mål är att förvärva mognare europeiska techbolag under de kommande 24 månaderna.

Klaus Hommels, grundare och ordförande för Lakestar Advisors, som tidigt investerat i en rad tech-bolag, däribland Facebook, Spotify, King.com, Skype, Airbnb och Revolut, är så kallad sponsor till Lakestar SPAC I, som förvärvsbolaget nu heter. Stefan Winners, tidigare vd på bland annat Burda Digital SE och styrelseledamot i Giesecke & Devrient, har utsetts till SPAC:ets vd, medan Inga Schwarting, grundare av investeringsbolaget Key Partners Capital med investeringar i bland annat Spotify, Beyond Meat, Robinhood och Nubank, har utsetts till CIO.

– Den europeiska teknologisektorn erbjuder idag attraktiva investeringsmöjligheter med lovande värderingar och många utmärkta tillväxtföretag. Som ett team är vi djupt engagerade i Europas tillväxt- och pre-IPO-ekosystem med hög kvalitativa tillgångar, liksom ett omfattande deal sourcing-nätverk. Vi är glada att lansera det första europeiska teknologifokuserade SPAC, som vi förväntar oss ska dra nytta av våra långvariga och betrodda relationer med många av Europas mest lovande teknikföretagen, säger Dr. Klaus Hommels, sponsor och styrelseordförande för Lakestar SPAC I, i Lakestar SPAC I:s prospekt.

UPPDATERAD. Investerare i det kraftfullt övertecknade SPAC:et är institutionella investerare från, i storleksordning, Storbritannien, USA, Tyskland, Schweiz och Hongkong, enligt uppgifter till Realtid från en källa med god kännedom om transaktionen.

Lakestar SPAC I kan öppna för inte bara mer kapital för tech-sektorn nu utan även allmänt för flera SPAC:er i Europa framöver. SPAC-transaktioner har nämligen hittills huvudsakligen skett i USA. Det genomfördes över 248 SPAC:er i USA under 2020 vilka tog in cirka 83,4 miljarder dollar i kapital till potentiella förvärv, enligt SPAC Research. Motsvarande siffror för 2021 är redan uppe i 154 respektive 48,5 miljarder dollar.

– Lakestar SPAC 1 från Klaus Hommels och teamet bör fungera som en isbrytare för fler SPAC-transaktioner i Europa. Det är viktigt eftersom det också kommer att vidareutveckla det tekniska ekosystemet i Europa, säger Stefan Weiner, Head of Northern Europe ECM på JP Morgan, en av tre banker som agerat joint global coordinators i samband med transaktionen.

Han fortsätter:

–  Den europeiska SPAC-marknaden får nu mer fart och vi räknar med att se fler SPAC:er på alla de viktigaste börserna i Europa. Det är en produkt som tilltalar många sponsorer och investerare. Efterfrågan på de senaste SPAC-börsintroduktionerna har varit stark vilket ger en bra grund för framtida transaktioner, säger han.

Lakestar SPAC I erbjuder därmed ett alternativ till konventionella börsintroduktioner.

– Ett SPAC erbjuder ett attraktivt alternativ och för vissa företag ett snabbt spår till de offentliga aktiemarknaderna. Det finns för närvarande ett stort antal SPAC:er som letar efter investeringsmöjligheter, säger Stefan Weiner.

De tre joint global coordinators för transaktionen är JP Morgan, Deutsche Bank och Morgan Stanley.

 

Platsannonser

Nyheter