Lägenhetspriserna steg med 3,5 procent i januari

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad
Publicerad
Uppdaterad

Bostadspriserna steg med 3 procent i januari i Sverige som helhet. Därmed bröts en flera månader lång period med fallande priser. Lägenhetspriserna steg med 3,5 procent och villapriserna med 2,7 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för årets första månad.

Realtid.se

Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar trenden mer eller mindre stillastående priser. Sedan förra vårens toppnoteringar har bostadspriserna fallit med drygt 13 procent. Med hänsyn tagen till den höga inflationen är prisnedgången – alltså den reala – ungefär dubbelt så stor, enligt SBAB.

– Prisuppgången på bostäder i januari kan till större delen tillskrivas en normal säsongseffekt. Priserna brukar hoppa upp i januari. I år kan möjligen ett visst uppdämt behov av att byta bostad efter en längre period av mycket låg omsättning också ha spelat roll. Att tolka prisuppgången i januari som ett glädjeskutt bör man därför vara försiktig eller åtminstone vänta lite med, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i en skriftlig kommentar.

Lägenhetspriserna steg med 3,5 procent i januari. Som mest steg de i Mellersta Sverige där prisuppgången uppgick till hela 6,4 procent. Minst var uppgången i Storstockholm där priserna ökade med 2,7 procent.

Annons

Villapriserna steg med 2,7 procent i januari. Som mest steg de i Södra Sverige där prisuppgången uppgick till 3,8 procent. Minst var uppgången i Storgöteborg och Mellersta Sverige där priserna ökade med 0,3 procent.

Annons