Juridik Nyhet

La Reinemannen byter bort knarkkungen

Taggar i artikeln

La Reinemannen
Publicerad
Uppdaterad

Trots La Reinemannens framgångsrika kamp mot Bolagsverket för att få in grundaren av knarktorget Flugsvamp 2.0 till styrelsen för Legalforum så blev den sistnämnde inte långvarig som verklig huvudman. Efter mindre än två veckor togs posten istället över av en känd målvakt och styrelseledamot för bolaget CosaNostra, vilket även är namnet på den sicilianska maffian.

Anders Frick

Juristen Patrik Nilsson, mer känd som den storsvindlande La Reine-mannen, fick först avslag på att ta in Alexander Gustafsson, efterlyst grundare av det digitala knarktorget Flugsvamp 2.0, som företrädare för bolaget Legalforum. Men förvaltningsrätten gick emot Bolagsverket och gav Nilsson rätt. Det skrev Realtid om nyligen.

Patrik Nilsson, som använder Kronofogden och andra myndigheter för att få saker och ting att gå hans väg, gjorde dock sejouren kort för Alexander Gustafsson som verklig huvudman i Legalforum. Den 15 juni byts Gustafsson ut mot 67-åriga Jerry Blomqvist, som är en person som tidigare har haft en hel del med La Reinemannen att göra. Han är bland annat styrelseledamot i bolaget CosaNostra Studio AB. Cosa Nostra är även ett annat namn på maffian på Sicilien.

Realtid sökte Bolagsverket för en kommentar om huruvida myndigheten kommer att begära något förändrat regleringsbrev för att förhindra att företag kan tillsätta personer i styrelser utan att det krävs någon passkopia eller skriftlig försäkran från den som tillsätts. Myndighetens kommunikationschef Andreas Einarsson svarar nu Realtid och förklarar att Bolagsverket fortfarande har möjlighet att begära exempelvis passkopia och försäkran – men att man i det aktuella fallet gick vidare med handläggningen även utan detta.

Annons

”Beslutet att avskriva ärendet överklagades och i förvaltningsrätten medgav Bolagsverket att det inte var rätt handlagt. Ärendet borde inte skrivits av i det läget. Förvaltningsrätten beslutade att återförvisa ärendet till Bolagsverket för fortsatt handläggning. Förvaltningsrätten uttalar sig inte i domarna om Bolagsverkets har rätt att begära en extra försäkran och passkopia. I den fortsatta handläggningen valde Bolagsverket att registrera i enlighet med anmälan”, skriver Andreas Einarsson till Realtid.

Realtid: Ni förbjuds inte att begära in passkopia/försäkran – men å andra sidan skulle väl förvaltningsrätten återigen skulle ta ett likartat beslut om det uppstår en liknande situation framöver. Eller gör ni någon annan bedömning?

”Vi undviker att spekulera i hur framtida beslut från förvaltningsrättens sida kan tänkas se ut. Hoppas på din förståelse för det. Vid behov kommer vi även fortsättningsvis att begära in de handlingar vi anser oss behöva som en del av vår handläggning, exempelvis passkopior”, skriver han.

Annons

Realtid: Bedömer ni att förvaltningsrättens beslut föranleder er att upprätta nya rutiner av något slag – eller kanske t.o.m. begära ett uppdaterat regleringsbrev?

”Vi ser inga sådana behov i detta läge”, skriver Andreas Einarsson.

Annons