Bank & FintechNyhet

Kryptobolaget utlovar garanterad avkastning på 11 procent: ”Omöjligt”

Publicerad
Uppdaterad

Helsingborgsbolaget Capapult utlovar 11 procents ränta för den som investerar med hjälp av bolagets app. När Realtid kontaktar Capapult stänger bolaget sin webbsida och övergår till lotteriverksamhet – som nu också har stängts ner.

Anders Frick

En ”stabil och jämn avkastning på 11 procent när du sparar i Capapult” – det är vad företaget utlovar. Med hjälp av snygga filmer och flashiga inlägg i sociala medier lockas personer att ladda ner appen och sätta igång sitt eget sparande.

Under huven finns en koppling till blockkedjetekniken terra och kryptovalutan luna – samt det internationella stabiliseringssystemet Anchor Protocol. Pengar som knyts till Anchor Protocol utlovas en ränta på 19 procent, och enligt var Realtid erfar så är Capapults affärsidé att ta mellanskillnaden mellan dessa 19 procent och de 11 procent som Capapult erbjuder sina egna sparare via appen.

I sin marknadsföring trycker Capapult på enkelheten i att vem som helst kan investera – och få en hög avkastning:

Annons

”Capapult konverterar dina sek till stablecoin-kryptovalutatillgångar, vilket ger dig tillgång till marknader som vanligtvis bara är inom räckhåll för tekniskt sofistikerade finans- och “datornördar”. Vi lånar sedan ut dessa stablecoins direkt till låntagare som är villiga att betala hög ränta för den digitala valutan som du tillhandahåller dem. Dessa intäkter kommer tillbaka till dig som SEK i din app. Detta liknar hur din bank genererar ränta på pengarna på ditt sparkonto idag”, skriver bolaget på sin webbsida.

Capapult påstår även att man enbart arbetar med översäkrade lån och enbart arbetar med stablecoins, ”vilket innebär att de inte har volatiliteten hos populära kryptovalutor som exempelvis bitcoin” – något som de facto inte stämmer, enligt en branschperson som Realtid har varit i kontakt med.

– Det där har aldrig varit sant, och jag blir förbannad på att man utan vare sig teknisk eller finansiell kompetens går ut och lovar sådant som är omöjligt att hålla. Det går inte att skapa avkastning ur tomma luften. Satsningar som dessa förstör så mycket för seriösa satsningar som använder blockkedjeteknik, säger branschpersonen till Realtid.

Annons

Capapult skriver vidare även att man har omnämnts i Realtid, Breakit och Dagens Industri – men vad som åsyftas är det pressmeddelande som JS Security Technologies AB har ingått med bolaget.

Strax efter att Realtid via e-post kontaktar Capapult för att förklara att ett pressmeddelande inte är detsamma som en redaktionell text så stängs bolagets webbsida helt. Realtid ringer då upp bolagets vd, Jessica Eliasson, som grundade Capapult tillsammans med sin man Daniel Eliasson.

– Jättekul att du hör av dig, men Capapult är tyvärr inte aktuellt just nu och jag kan inte ge några intervjuer. Vi är absolut inte på väg i konkurs eller så, men vi håller bolaget på paus. Jag har tyvärr inget mer att berätta. Ha en bra dag, hejdå, säger Jessica Eliasson till Realtid.

Annons

Ett stort problem för Capapult är att terra/luna och Anchor Protocol nyligen totalkraschade – vilket gör det omöjligt för bolaget att betala den höga ränta som utlovas.

Ett annat problem är att bolaget inte har några tillstånd från Finansinspektionen för varken investeringsverksamhet, utgivning av elektroniska pengar eller något annat. Det har Realtid fått bekräftat efter kontakt med myndigheten.

Sedan Capapults webbsida stängdes ner övergick bolaget istället till lotteriverksamhet med hjälp av funktionen Capapult Validator. Enligt My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen har dock bolaget inte heller någon licens för spel om pengar.

Har du själv investerat i Capapult – hör av dig till Realtid! Maila till redaktionen@realtidmedia.se 

Annons