Krydda upp tillvaron med nya smaker

Taggar i artikeln

Jens Linder
Våga testa nya smaker. Du blir lite rikare på köpet. Jens Linder förklarar hur. Foto (bakgrundsbild): Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

Våga testa nya smaker. Du blir lite rikare på köpet. Jens Linder förklarar hur.

Jens Linder

Många följer invanda mönster när det kommer till mat. Det är säkert och bekvämt, men är också tråkigt och ofta även onödigt dyrt. De flesta håller sig till de stora kedjorna: Ica, Coop, Hemköp och Willys. Varumärken och sortiment som känns hemma. Och även när det gäller själva varorna väljs i huvudsak främst de välbekanta. Den som är crazy kanske väljer Västerbottenost i stället för Herrgård. Många är helt enkelt kulinariska xenofober, som skyr det okända.

Nu är detta inte hela sanningen. Svenskar är hyfsat bra på att prova nytt. Det anser i alla fall internationella matföretag som ofta testar nyheter i Sverige och Storbritannien, enligt mina källor. Det ser man också på alla nya rätter som anammats genom åren. Spaghetti bolognese, pizza, tacos, sushi, poké bowl, bibimbap, kebab, falafel, kåldolmar….åsså vidare. Fast detta sker ändå långsamt och liksom i grupp. Lite lämmelaktigt så där.

Min rekommendation är att ni ska lämna er comfort zone ofta, köp något annat och laga något nytt! Vad sägs om att den här veckan besöka en butik med enbart utländska livsmedel? Kanske en med arabisk inriktning, eller indisk eller ostasiatisk. I sådana butiker kan man finna så mycket spännande. Dessutom brukar priserna i snitt vara lägre än i de vanliga ”svenne–butikerna”. Utbud och kvalitet skiftar förstås, men jag lovar, du kommer att bli glatt överraskad. Det är både kul och gott med annorlunda.

Annons

Jag har ynnesten att bo i Stockholmsförorten Hagsätra. Här finns flera fina alternativ. Dels har vi en butik som heter Matdax, som håller låga priser och lite mer udda ingredienser, dels grönsaksaffären Hagis Handel. Både är alldeles utmärkta. Via de här butikerna har jag lärt mig att uppskatta polsk surgurka, kärnmjölk, udda olivsorter, halva, Jello, marmite, chilipulvret Pul Biber, torkade bockhornsklöverblad och etiopiskt injerabröd – bland mycket annat.

Även på köttsidan kan man göra fynd. Lammkött brukar ofta finnas att tillgå, utöver råvaror som lever, oxsvans och njure. Samt köttben och kycklingvingar som är perfekt när man vill koka buljong. Hönor, tuppar och till och med fasan har jag funnit i dessa oberoende och självständiga butiker. Bland grönsaksfynden: ockra, svart och röd rättika, färsk pomerans, kaktus, otaliga udda chilisorter, billig persilja, mynta och koriander i bunt och mycket mer. Utbudet av bröd kan överraska. Ofta finns mjuka flatbröd, men också tunga rågbröd och kringelformade salta vetebröd.

Ännu en fördel är att många varor, som ris, potatis, lök och olja, säljs i storförpackning. Har du bara förvaringsutrymme, så är det väldigt gynnsamt för plånboken att köpa stort och många.

Annons

I många orter runtom i riket finns likande butiker. Ditt jobb är att att inventera i ditt närområde och sedan göra ett besök. Och det är ju ingen skam att fråga: Vad är det här? Hur använder jag det? Hur smakar det?

Och glöm inte, du kan alltid googla fram både fakta om produkten/råvaran och recept på hur man ska svänga till dem i köket.

Våga vägra vanligt. Det blir godare, roligare och oftast också billigare.

Annons

Foto: Jens Linder

Flätostsallad på flatbröd

Det här äter jag ofta till lunch. Ett färskt mjukt tunnbröd med en sallad mitt på. Och ofta en klick sås ovanpå. Ibland har jag brödet som tallrik, ibland rullar jag ihop det till en wrap.

Fyra portioner

Fyra flatbröd, exempelvis liba, lavash eller pita

En burk flätost, cirka 400 g, exempelvis,

Fyra tomater

Fyra smågurkor

En tsk grön eller röd tabasco (eller annan hot sauce)

Två morötter (gärna röda, gula eller purpurfärgade)

Två matskedar finstrimlad bladpersilja eller koriander

Eventuellt också svarta oliver, finstrimlad paprika, tunnskivad salladslök.

Lägg saltosten i kallt vatten i en till tre timmar för att minska saltsmaken. Tiden är beroende av tjockleken på osten. Du får prova er fram. Och osten kan vattnas ur en dag i förväg om det underlättar.
Ta upp och låt rinna torka noga med en handduk.
Skär tomaterna i småbitar eller små klyftor. Skala gurkorna och skär i skivor eller tärningar.
Skala morötterna och skiva dem tunt.
Blanda alla ingredienser till salladen. Fördela på de fyra bröden. Klicka på sesamyoghurt (se recept nedan) om ni vill. Ät och njut.

Sesamyoghurt

En snabbfixad kall sås till salladen, om man så vill.

Fyra portioner

En tesked finriven vitlök

En tesked finriven ingefära

Två deciliter tjock yoghurt

En matsked tahini (sesampasta)

Två matskedar pressad citron

Halv tesked salt

Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå en halvtimme. Smaka av. Klicka på salladen i receptet ovan.

Foto: Jens Linder

Abgoosht – persisk lammgryta

En av många underbara grytor från det persiska köket. Be din handlare skära som stek eller framdel.  Laga en stor sats på en gång. Resterna kan sparas minst tre dagar i kylen, eller frysas in.

Visst långkoket tar tid, sammanlagd sjudtid är två timmar. Men den sammanlagda arbetsinsatsen är inte stor. Se en långfilm medan grytan puttrar, brukar jag säga. Och servera den gärna dagen efter.

Många av er är kanske ovana att laga grytor på bitar med ben kvar. Men jag lovar, ni kommer inte att bli besvikna. Smakdjupet i spadet blir fantastiskt. Vill man göra rätten som en soppa, utesluter man potatisen.

Åtta-tio portioner

Två och ett halvt kilo lammbitar med ben

Två matskedar gurkmeja

En och halv matsked salt

En halv tesked nymald svartpeppar

Två och en halv deciliter torkade kikärter

Två och en halv deciliter torkade svarta bönor (eller annan sort)

Tre stora gula lökar

Tre matskedar tomatpuré

Sex torkade limefrukter

800 gram potatis (kan uteslutas om du vill ha soppa i stället)

Till serveringen:

Ångat basmatiris

Syltlök eller inlagda persiska vitlökar

Grönsallad

Gör så här:

Lägg kikärter och bönor i vatten över natten. Lägg lammbitarna i en stor bunke och krydda med gurkmeja, salt och svartpeppar. Plasta och låt stå i kylen över natten.

Dagen efter, tag upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Skala löken och skär i grova bitar.
I en rymlig kastrull, lägg i kött, kikärter, bönor, lök och tomatpuré. Fyll på med vatten så det täcker. Låt koka upp, minska värmen och låt sjuda försiktigt i 90 minuter under lock.

Om du ska ha med potatis, skala den och skär i stora tärningar. Och när grytan sjudit 90 minuter, lägg ner potatisen och de torkade citronerna. Låt sjuda cirka 20 minuter till, med lock, tills köttet är mört och spadet fått fin smak.

Fiska upp alla köttbitar med en hålslev och lägg på plåt eller liknande för att de ska svalna lite. Fortsätt sjuda grytan med spadet, nu utan lock.

När köttet har svalnat, plocka bort alla ben och släng dem. Lägg tillbaka köttet i grytan. Och sjud en stund till. Smaka av och justera med salt, gurkmeja och pressad citron. Servera med basmatiris, sallad och pickels.

Annons