Realtids chefredaktör Johan Såthe fick all anledning att bjuda både redaktion och säljare på Realtid på såväl champagne som prinsesstårta i veckan. Foto: Sverker Brundin.
Realtids chefredaktör Johan Såthe fick all anledning att bjuda både redaktion och säljare på Realtid på såväl champagne som prinsesstårta i veckan. Foto: Sverker Brundin.
Krönika

Veckans bråk och champagne

Champagne, veckans värsta bråk och en av de bästa tv-serierna någonsin. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-06-08
Publicerad 2019-06-08

I onsdags öppnade jag en flaska champagne och firade med bubbel och tårta tillsammans med personalen.

Vad har vi då att vara så glada för?

Jo – detta: Realtid rankandes i veckan som Sveriges tredje bästa ekonomisajt. Alltså efter Bonniers och Schibsteds två drakar Dagens Industri och Svenska Dagbladet. Men före duktiga konkurrenter och kollegor som Omni Ekonomi, Breakit, Affärsvärlden och Veckans Affärer.

Rankingen gjordes i form av webbenkät av de som jobbar i finansbranschen – vår målgrupp.

Alltså ett mycket fint kvitto på att de stora redaktionella förändringarna – och hårda arbete – vi har gjort under det gångna året fungerar.

Ett stort tack till er alla som regelbundet läser Realtid! Hör gärna av er med nyhetstips eller andra förslag på hur vi kan göra vårt innehåll mer attraktivt.

Läs mer om Realtids rankning här.

***

Veckans bråk: Det rådde minst sagt delade meningar om orsakerna till att förvaltaren Eric Strand lämnade Pacfic Fonder. Han gick ut på söndag kväll med ett eget pressmeddelande om att han med omedelbar verkan lämnade sitt jobb eftersom han inte kunde att acceptera den kraftiga avgiftshöjning som skulle införas på hans fonder.

Jag intervjuade Pacific Fonders vd Peter Beckman som menade att han tillsammans med Eric Strand försökt att hitta lösning på att fonden presterat så svagt under en längre tid. Förklaringen om avgifterna stämde inte, enligt Peter Beckman. 

Vem som har rätt har jag ingen aning om, båda har väl antagligen rätt (och lite fel) ur sina egna perspektiv.

Eric Strand är en person som är med i många medier och poddar och talar om investeringar, främst i råvaran guld. Det har på sociala medier spekulerats i att hans avhopp skulle innebära ett kraftigt minskat intresse för att äga fonden.

Jag ringer upp Johanna Kull, sparekonom på Avanza, för att kolla om de har kunnat se något minskat intresse för fonden. Men nej, än så länge så märks ingen reaktion i fonden överhuvudtaget.

Vad som däremot märktes var när Swedbank Roburs Ny Tekniks förvaltare Carl Armfelt och Erik Sprinchorn hoppade av för att starta TIN Core Ny teknik.

Den nya fonden har på fyra månader fått in 1,6 miljarder kronor i förvaltat kapital.

Realtids reporter Olof Swahnberg intervjuade i veckan förvaltaren Carl Armfelt, vilket Omni Ekonomi senare lyfte upp ytterligare. 

***

Ursäkta tjat: Men miniserien Chernobyl på HBO Nordic är bland det bästa som sänts på tv.

***

Missa inte söndagens karriärintervju med Klas Tikkanen, COO på  Nordic Capital. En till synes mycket målinriktad man som både hinner leda Nordic Capital och utöva en mängd sporter på elitnivå. Bokläsandet har dock fått styrka på foten.

***

Trevlig helg!

Platsannonser