Krönika

"Trovärdigheten nära nollpunkten"

Swedbanks hantering av sin penningtvättshärva i Baltikum börjar allt mer likna ett realitydrama med nya avsnitt i stort sett varje dag.  Det skriver Realtids Per Lindvall.

Per Lindvall
Publicerad 2019-02-26

I förra veckan, i samband med Uppdrag Gransknings avslöjande, förnekade Swedbank först behovet av en extern granskare, sedan backar man och tillsätter EY som utredare. Någon dag senare skriver Affärsvärlden att  EY själva har fingrarna i denna syltburk och i dag, två bankdagar senare så kastar Swedbank ut EY. Nu kallar man in den brittiska specialistgranskaren Forensic Risk Alliance, som tidigare bland annat granskat Telias mellanhavanden i Uzbekistan.

Vi får se hur många dagars arbetsro som FRA får. Tidslimiten fram till årsstämman den 28 mars är väldigt snålt tilltagen och känns i sig, som det mesta av Swedbanks hantering av denna skandal, som väldigt oprofessionellt.  Uppdraget borde vara att vända på varje sten och låta utredningen ta den tid som behövs.

Swedbanks tidigare påstående om att de inte alls hade sådana kunder, som Danske Banks penningtvätteri betjänat, undermineras också löpande, och trovärdigheten börjar närma sig nollpunkten. Det är Bloomberg News som avslöjar att Swedbank vid tiden för finanskrisen 2007-2008 sökte personal till sin Private Banking-enhet som skulle hjälpa "våra ryska och CIS-kunder att nå sina mål".  Det känns som en väldigt precis beskrivning av de kunder som Danske Bank betjänat.

Eller precis som en bekräftelse på den typ av  minor som verksamhet i Baltikum kan riskera att trampa på och som Folksams vd Jens Henriksson uttryckte i en intervju Realtid i höstas när Danske Banks penningtvättshärva hade avslöjats.

– För det första ska man veta att Baltikum är svårt. Det vet jag från min tid på IMF. Landet har ett hierarkiskt system, som är ett arv från Sovjetunionen och som lever kvar i vissa delar. Parar du detta med lite rysk rövarkapitalism och sedan ett starkt tryck från moderbanken att tjäna pengar så kan det gå snett.

Det har gått snett. Swedbanks huvudkontor börjar få tydliga drag av det brittiska papperstillverkaren Wernham Hogg, känt från TV-serien The Office. Att svenska företags krishantering har hämtat inspiration från den serien är inget nytt. SCA-härvans klimax när Sverker Martin-Löf går ut och förklarar att de har varit avlyssnade, vilket i sig bekräftade mycket av det som han själv tidigare hade förnekat, skulle inte ens Wernham Hoggs kontorschef David Brent (Ricky Gervais) ha kunnat matcha.

TV-serien The Office gav sekundärskammen ett ansikte så följde de dåvarande ledarna för SCA och Industrivärden upp den bättre i sin svenska version än vad Henrik Dorsin någonsin lyckades med.  Swedbanks version är än så länge mest en pinsam variant på Peters princip, att alla är befordrade till sin inkompetensnivå.

 

Platsannonser