Krönika

Realtids satsning fungerar

Realtids satsning på ambitiös journalistik fungerar, Sovjetnostalgi och Lundbergs tjänstemannastyre. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-05-25
Publicerad 2019-05-25

Realtid har under det senaste året arbetat hårt och målmedvetet med att höja den redaktionella kvalitén. Några tydliga exempel: Vi publicerar journalistik även på helgerna, vi har fler nyhetsbrev med våra bästa artiklar (två varje dag), vi gör varje morgon ett nyhetssvep med morgonens mest relevanta nyheter för finansbranschen.

Vi har även systematiserat vårt sätt att arbeta och rekryterat flera mycket duktiga personer.

Det finns givetvis många fler steg att ta – men satsningen har fungerat. Realtid har väsentligt ökat sin redaktionella kvalité och antalet besökare.

Förra veckan gjorde vi en specialsatsning på att journalistiskt beskriva orsakerna bakom den svaga svenska valutan och hur vägen framåt kan se ut.

Trots att ämnet i mångas ögon inte kanske är det mest upphetsande man kan tänka sig, lockade vi under en vecka 75 000 unika besökare. Ett gäng av artiklarna blev citerade i andra medier, bland annat i SVT:s flaggskepp Agenda. Du hittar artiklarna här på sajten och bakom hashtaggen #svagakronan.

Måndagen 3 juni delar kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarson för 23:e året i rad ut Ekonomipriset i tolv kategorier, Realtid är nominerad till pris i klassen Årets digitala media.

Pristagarna utses genom en enkätundersökning med aktieanalytiker, förvaltare, placerare, börsmäklare, makro- eller mikroekonomiska experter, ekonomiprofessorer, vd:ar, kommunikations- och informationschefer samt personer verksamma inom IR.

Ganska mitt i prick målgruppsmässigt för Realtid, med andra ord.

Vi har många duktiga konkurrenter och en sån här rankning bör man nog ta med en nypa salt. Med detta sagt känns det mycket kul och hedrande att vår satsning på kvalitetsjournalistik uppmärksammas av proffsen i vår bransch.

***

Jag har varit helt fascinerad av högfrekvenshandel ändå sedan jag läste Michael Lewis bok ”Flash boys”. I veckan tog sig krönikör Claes Folkmar an ämnet.

***

Det är bara Per Lindvall som kan skriva en krönika som med rubriken ”Riksbanken sår på hälleberget” och den blir en av veckans mest läsa artiklar.

Även krönikan om hur Fredrik Lundberg sakta men säkert monterar ner ”tjänstemannaväldet” på Handelsbanken lockade – mer väntat – till mycket läsning.

***

Tveklöst bäst på tv just nu – miniserien Chernobyl på HBO Nordic. Fascinerande om Sovjet och de drivkrafter kommunismens diktatur skapade. Det är värt att påminna sig om just detta när vi tittar på Kina och ibland bländas av dess teknologi och ambitiösa mål inom till exempel klimatfrågor. Eller deras i perioder boomande börser. Förr eller senare går det åt helvete för länder där människorna inte är fria, tror jag.

Det går inte titta nostalgiskt på ett land som Sovjet som under (till exempel) Chernobyl offrade oskyldiga tusentals människor i ett desperat och cyniskt försök att sopa sin egen inkompetens under mattan.

***

I morgondagens karriärintervju möter du  Pål Ahlsén, vd för fastighetsbolaget Akelius. Hans resa från att vara DJ från förorten till börs-vd är mycket inspirerande. Finns att läsa här på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser