Foto (montage): Oscar Properties
Krönika

Oscar Properties tar Solitairtimmen till nya höjder

Det krisdrabbade Oscar Properties tar den så kallade Solitairtimmen till nya höjder genom att släppa sin delårsrapport klockan 23 på torsdagskvällen. Den här gången följer det dock EU-reglerna MAR. Det skriver Realtids Torbjörn Isacson.

Torbjörn Isacson
Uppdaterad 2020-05-29
Publicerad 2020-05-29

Solitairtimmen är ett sedan 1990-talet på sina håll etablerat desinformationssystem på aktiemarknaden, uppkallat efter det skandalomsusade flygleasingbolaget Solitair. Bolaget hade som en bärande del i sin affärsstrategi att kabla ut nyheter, som i stort sett alltid var negativa, när möjligheten att tilltänkta mottagare som affärsjournalister eller aktiemäklare hade uppmärksamheten riktad åt annat håll var som störst. Den klassiska Solitairtimmen inföll ursprungligen normalt sett under tidig fredagskväll strax efter börsens stängning. Men det var på faxarnas tid när det enbart fanns papperstidningar som då låg färdiga för tryckpressarna. Därmed var möjligheten stor att nyheten skulle hamna i skymundan innan det var dags för nästa tidning.

I en värld som är ständigt uppkopplad via internet måste systemet av förklarliga skäl förfinas, även om sannolikheten att många är sysselsatta med annat än dåliga affärsnyheter en tidig fredagskväll består. 

Oscar Properties släppte klockan 23 på torsdagskvällen en delårsrapport som bland annat visade att bolaget under kvartalet sålt endast en bostad. Det sena rapportsläppet kom ovanpå att Oscar Properties skjutit upp årsredovisningen sex gånger, och bara lyckats presentera en preliminär version där sidorna för revisorernas utlåtanden lämnats blanka. Både årsstämman och den nu aktuella delårsrapporten har också skjutits upp, tvister och oklara affärer haglar runt bolaget och tvivlarna kring dess överlevnadsförmåga blir allt fler. Att då släppa en delårsrapport klockan 23 ökar inte trovärdigheten.

Enligt EUs regler mot marknadsmissbruk från 2016, de så kallade MAR-regler som styr informationsgivningen på bland annat Stockholmsbörsen, så ska dock ett bolag släppa information omedelbart och under den dag som angetts i företagets finansiella kalander. Och för en gångs skull lyckades Oscar Properties komma med en rapport under den dag som angetts i kalendariet, den 28 maj. Det är för övrigt den näst sista tänkbara möjliga vardagen att släppa rapporten enligt regelverket. 

Med tanke på att Oscar Properties styrelseordförande Peter Norman även är ordförande i Nasdaq Nordic så kan man också förvänta sig att bolaget har extra bra koll på reglerna.

Den absoluta merparten av börsbolagen brukar annars ange en tid före börsens öppnande för sina rapportsläpp så att aktiemarknadens aktörer kan ta till sig informationen i god tid innan dagens handel inleds. Något sådant klockslag hade inte Oscar Properties angett.

Vid en titt i de digitala arkiven över företag som historiskt sett förknippats med Solitairtimmen fladdrar bolagsnamn som Columna, Effnet, A Brand New World, FlyMe, Allokton, Malka Oil och Northland Resources förbi. För dem som är välbekanta med mer eller misslyckade börsbolag och trista nyheter är det kända namn, även om de dåvarande verksamheterna inte gör så stora avtryck på dagens börslistor. 

Även om EUs regler mot marknadsmissbruk har goda intentioner så finns det delar i dem som inte alltid faller ut helt optimalt. Rapportering i en Solitairtimme som närmar sig midnatt tillhör den kategorin.

Platsannonser