Krönika

Därför har hållbarhet blivit affärskritiskt

Hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet. Ett Twitter-bråk. Och, som vanligt, lite semlor. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2020-02-01

Förr i tiden var hållbarhetschef ofta en tom titel som såg bra ut i årsredovisningen.

Så är det inte längre – och att Sveriges fjärde största bolag – utser sin hållbarhetschef Helena Helmersson till ny vd säger något om hur uppgraderad hållbarhetsfrågan blivit. Frågan har gått från kosmetisk till affärskritisk.

Realtids Torbjörn Isacson skrev så här om H&M:s symboliska vd-byte>>

Ett annat tecken i tiden: Handelsbanken koras till den mest hållbara banken. Läs mer här>>

Ännu ett exempel: Investor inför tre nya fokusområden och hållbarhetsmål för bolagets ”påverkan och roll som företag och ägare."

Även krönikör Claes Folkmar har under veckan satt tänderna i frågan om hur den finansiella världen faktiskt kan bidra till att påverka världen att gå i en grön och mer hållbar riktning.

Att indexförvaltning är mycket effektiv för konsumenter som sparar med lång tidshorisont är ställt utom allt tvivel.

Men vad många som gör det ”smarta valet” att investera i indexfonder inte tänker på är att många av bolag i index inte tar någon hänsyn till sin klimatpåverkan.

Blackrocks vd Larry Fink anser att risken för negativ avkastning är större om man ignorerar miljö- och hållbarhetsfaktorerna än tvärtom.

Läs Claes Folkmars krönika nedan:

https://www.realtid.se/kronika/maktkoncentrationen-skapar-mojligheter

Även Göran Espelund, styrelseordförande för Lannebo Fonder, har nyligen skrivit intressant om ämnet i Realtid.

Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/debatt/indexfonder-helt-ointresserade-av-agaransvar

***

Kapitalfrigörningskrediter, eller hypotekspension till äldre, är ett exempel på hur nischbankerna tjänar grova pengar på ett tveksamt sätt via den statliga insättningsgarantin.

Läs Claes Folkmars krönika:

https://www.realtid.se/kronika/tveksamt-forsaljningsargument

***

Det cirkulerar extremt mycket rykten på nätet om corona-smittan, dess dödlighet i allmänhet och antalet smittade i synnerhet. Till exempel att Kina inte kan eller vill säga hur många som är drabbade av rädsla för konsekvenserna av landet blir helt isolerat.

Efter en lång uppgång på börsen letar många efter ”svarta svanar” och anledningar till ta hem vinster. Och det är säkert rätt och lönsamt att köpa dippen för 117:e gången i rad. Men en vacker dag dyker den upp, den svarta svanen.

Jag tycker att podden Macro Voices har hanterat coronaviruset mycket bra. Lyssna även på New York Times the Daily. Du hittar den här:

https://www.nytimes.com/2020/01/30/podcasts/the-daily/coronavirus.html

***

Det går kanske för bra för Vinge? För det är bara i riktigt bra tider man kommer på idén att ”göra musik och konst” av sina juridiska texter.

https://www.realtid.se/vinge-gor-ai-konst-av-juridiska-texter

***

I veckan avslöjade sparprofilen Claes Hemberg att han börjat samarbete med bolaget Neox Capital.

En som inte verkar imponerad är Lannebo fonders kommunikationsansvarige Viktor Ström som skrev så här på Twitter när Claes Hemberg länkade till att sitt nya engagemang i Neox Capital:

”Du har en kapitalförvaltare registrerad på Malta. Som ägs via brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna. Som hävdar att de kontinuerligt slår marknaden med en hemlig strategi. Kanske har jag bara vaknat på fel sida.”

Läs mer om Claes Hembergs nya gig här>> https://www.realtid.se/neox-capital-satsar-pa-datadriven-forvaltning

Viktor Ström och Claes Hemberg hade även ett rätt grinigt meningsutbyte på Twitter häromveckan när Realtid skrev mycket om index- och aktiv förvaltning. Kanske ska jag se till att duon får mötas live och tala ut? Ett klassiskt kvällstidningsknäck. Skämt och sido, jag gillar när folk står upp för vad de tycker och vill argumentera. Sedan tycker jag att debatten blir bäst när den är saklig och förs i god ton.

***

Jag fattar verkligen inte hur avgående EFN-journalisten Gabriel Mellqvist kan trycka sig en eller fler semlor per dag utan att bli tjock. Kroppen borde, så att sägas, drabbas av QE. Jag har nu testat semlorna som han topprankankar i sitt omfattande test. Och det var faktiskt den bästa semlan jag ätit någonsin.

***

Nu har 55 000 människor läst Per Lindvalls krönika om Collector. And counting.

Läs den igen här>> https://www.realtid.se/kronika/collector-ar-bara-toppen-pa-isberget

***

I söndagens karriärintervju har Realtids Olof Ehrs intervjuat DNB:s chefsekonom Kjersti Haugland. Missa inte en spännande karriärresa, finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser