Krönika

Även Shekarabi måste respektera Allra-domen

Civilminister Ardalan Shekarabis bittra utalanden om Allra och den frikände Alexander Ernstberger är oacceptabla, skriver chefredaktör Johan Såthe i sin lördagskrönika.

Johan Såthe
Publicerad 2020-02-15

Finans- och ekonomijournalistikens status borde enligt min mening uppgraderas hos allmänheten. Allt i samhället handlar i förlängningen om pengar och finansiering. Men när de stora breda medierna rapporterar handlar det oftast om starkt förenklade plånboksfrågor, ”så mycket mer får du ut av pensionen nästa år” är en typisk vinkel. Det är inget fel på den typen av artiklar, de behövs.

Men det vore även rimligt med fler och mer problematiserande journalistik kring vårt samhälles stora utmaningar. Allt som är viktigt för Sverige och vårt gemensamma samhälle går att koppla till hur det går för våra företag. Då blir reglerna som de företagen verkar under avgörande. Med det synsättet borde även människor som tycker att till exempel kultur- och/eller miljöfrågor är viktigast engagera sig mer i frågor som rör finansiering och ekonomi.

En fråga som slår igenom från finansvärlden in i den allmänna debatten är den om pensionssystemet. Alla som arbetar får en pension av staten, en liten del av den pensionen får vi medborgare förvalta själva genom PPM-systemet. Som alla system som hanterar miljarder kronor har PPM-systemet drabbats av bedrägerier. Det har uppmärksammats av myndigheterna och reglerna har delvis gjorts om för att förhindra bedrägerier.

Under de senaste åren har det pågått en rättegång mot pensionsbolaget Allra. Rättegången har varit lång och inte helt lätt att följa med i för den som inte har djupa juridiska och ekonomiska kunskaper. Jag tror att den allmänna uppfattningen har varit att det knappast varit några oskyldiga personer som har åtalats. För två veckor sedan kom tingsrättens dom, Allras Alexander Ernstberger och de andra åtalade frikändes helt från alla anklagelser.

Domens formuleringar underkände flera parters kunskaper för att kunna driva ett sådant här mål.

Läs mer här>> https://www.realtid.se/kronika/juridisk-dikeskorning-av-gigantiska-matt

Jag tror att det varit många som med- eller omedvetet varit så mentalt säkra på att de åtalade i Allra-rättegången varit skyldiga att de inte har kunnat föreställa sig en frikännande dom. Jag har nog själv lutat åt det att det snarast handlat om vilket straff personerna bakom Allra kunnat vänta sig.

Och när den friande domen kommer kan inte kritikerna hantera det oväntade beskedet.

Civilminister Ardalan Shekarabi uppger ”att han i enlighet med grundlagen inte kan kommentera enskilda domar förrän de har vunnit laga kraft.” Men han beskriver ändå Allrarättegången som ”ett misslyckande för den svenska staten” i Svenska Dagbladet. Och ”ett svek mot medborgarna”.

Det är faktiskt mycket uppseendeväckande. En minister uttrycker alltså besvikelse över att en rättegång inte går som han vill. De åtalade från ett pensionsbolag frikändes.

Att en person frikänns kan ju bero på att han eller hon faktiskt är oskyldig. Det går faktiskt inte att utesluta.

Ardalan Shekarabi är inte den enda minister som uttalat sig negativt om Allra. Flera har gjort det under den pågående rättegången. Det är väl ingen vågad gissning att man gjort det för att visa väljarna att man minsann tar pensionsfusket på allvar. Det är lättköpta politiska poänger, man visar att man står på den lilla människans sida mot pensionsskojarna.

Läs Per Agermans intervju med Allras Alexanders Ernstberger. Det är den första stora intervjun efter rättegången och innehåller flera mycket intressanta resonemang. Inte minst är Alexanders Ernstbergers kritik mot mediernas rapportering tänkvärd och befogad.

https://www.realtid.se/ekobrottsmyndigheten-har-tappat-fotfastet

På fredag eftermiddag bestämde sig Thomas Hertz, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten. för att överklaga domen mot Allra.

Vi får se hur det går. Men ett samhälle med politiker och högt uppsatta ämbetsmän som inte respekterar domstolarnas beslut är ute på tunn is.

***

Det här är en klart intressant nyhet signerad Realtids redaktionschef Sverker Brundin. Den handlar om vilket motstånd som den nya fintechutmanaren Savr stöter på från de etablerade aktörerna. Det är uppenbart att de stora spelarna inte tar lätt på den nya konkurrensen. https://www.realtid.se/tufft-motstand-fondutmanare

***

Realtid avslöjade i veckan att Nordea kraftigt minskar sin närvaro på den ryska marknaden.

Läs mer här >> https://www.realtid.se/nordea-lagger-ned-verksamheten-mot-nordiska-kunder-i-ryssland

En annan uppmärksammad nyhet var att investeringsbolaget Trention, med Mats Gabrielsson som huvudägare, kräver 44 miljoner av tidigare Nokia-chef och riskkapitalist.

Läs mer här>> https://www.realtid.se/naringslivstoppar-stams-pa-miljoner-efter-konkurs

***

Vår krönikör Claes Folkmar tycker att Magadalena Anderssons tal om höjda kapitalskatter mest är tom retorik.

Läs mer här>> https://www.realtid.se/kronika/finansministern-blaser-varmluft-om-kapitalskatterna

Dala Flodas stolthet Per Lindvall skrev en intressant och allmänbildande krönika om den nya tidens lånehajar. Läs den här>> https://www.realtid.se/kronika/den-nya-tidens-lanehajar

Per Lindvall tag sig även an Tesla och Ubers värderingar. Även det är festläsning. Läs den  här>> https://www.realtid.se/kronika/obegriplig-fart-pa-tillvaxtraketer

***

Den här veckan har nästan alla på Twitter bråkat om en reklamfilm för SAS. Av princip vill jag inte gärna tycka som alla andra – men det känns som ett otroligt svagt beslut av SAS att avpublicera sin reklamfilm. Som övrig fick mig att känna mig mer positivt inställd till bolaget.

https://www.youtube.com/watch?v=ShfsBPrNcTI&feature=youtu.be

***

Av någon obegriplig anledning glömde jag att se klart se serien Sucessions två sista avsnitt, andra säsongen, HBO. Och JESUS vilken avslutning (minns ju nu också att alla sa just det för några månader sedan…).

***

I helgen ska jag och yngsta dottern se Jojje Wadenius spela låtar från min favoritskiva genom tiderna. Lyssna på här>> https://open.spotify.com/album/6g6kDzMmzMY43SGEC7Jvxi

***

I helgens karriärintervju har Realtids praktikant Leif Åkre intervjuat av fondbolaget Prior Nilssons grundare, PO Nilsson. Missa inte en berättelse om en man som varit aktienörd sedan barnsben, bokstavligen. Finns som vanligt att läsa på sajten från söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser