Finans Nyhet

Krishantering på flera storföretag

Publicerad

På måndagen kommer hundratusentals svenskar att återgå till sina jobb för första gången sedan naturkatastrofen i Asien. Många har förlorat vänner och bekanta i katastrofen i Asien.

Posten är med sina drygt 37 000 anställda det bolag som sysselsätter störst antal personer i Sverige. Lyckligtvis verkar man trots det inte ha förlorat några medarbetare i katastrofen, men förbereder ändå krishantering för sina anställda.

– Tyvärr så har vi redan sedan tidigare erfarenhet av olika former av krishantering i och med att vi har en verksamhet som heter Svensk Kassaservice som utsätts för rån då och då. Vi har en väldigt väl fungerande krishanteringsapparat, men den har vi nu backat upp med externa resurser i fall det skulle behövas. Och det kommer säkerligen att behövas, säger Posten AB:s presschef Mattias Geijerstam.

Volvo Personvagnars presschef Christer Gustafsson vet att flera av företagets anställda semestrat i katastrofområdet, men känner ännu inte till om någon av dem förolyckats i flodvågen.

Annons

Hur utgången än blir ska företaget hjälpa sina anställda under den närmaste tiden.

– Vi har förberett en krishanteringsgrupp som kan hjälpa till om det finns anställda som inte kommer tillbaka, eller om det är anställda som kan ha mist kollegor eller på något sätt ha drabbats så att de behöver den här resursen, säger Christer Gustafsson.

Gemensamt för många av de stora företagen som TT talat med är annars att man inte vet om man haft anställda på semester i katastrofområdet. Ett av dem är Flextronics. Koncernen är en av de största arbetsgivarna i Sverige med cirka 15.000 anställda, men såvitt man vet har inga svenska medarbetare omkommit i Asien. Företaget satsar därför mer på katastrofhjälp än krishantering, bland annat genom att starta en fond till förmån för hjälporganisationer.

Annons

– Vi finns ju på många platser i det här området, så våra anställda där jobbar praktiskt med det, och ser också var hjälpen behövs, säger Lotta Lindgren, Flextronics informationschef i Sverige.

TT

Annons