Krisen förvandlar köttätare till vegetarianer

Taggar i artikeln

Argentina Javier Milei
Köttälskande argentinare håller i plånbokenKöttälskande argentinare håller i plånboken
Argentina är känt för sin passionerade kärlek till kött, men nu får man allt hitta alternativ att lägga på grillen. (Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Argentina är känt som ett köttälskande land. På grund av landets ekonomiska kris tvingas allt fler hitta andra alternativ.

Annelie Sandström

Argentina är känt som ett köttälskande land.

Men nu tvingas allt fler hålla i plånboken och hitta andra alternativ på grund av landets ekonomiska kris.

Enligt en ny prognos från råvarubörsen väntas konsumtionen av nötkött därför hamna på en historiskt låg siffra, skriver Reuters.

Annons

Det historiska genomsnittet för nötköttskonsumtion i Argentina har legat på närmare 73 kilo per person, enligt Rosario-börsen.

I år väntas den kapa rejält med hälften – ner till 44,8 per argentinare. Det är den lägsta nivån sedan man började redovisa siffrorna 1914.

Överskott för första gången på åratal

Argentina är hårt drabbat av inflation, vilket Realtid tidigare har berättat om. I maj noterades hisnande 276,4 procent i årstakt, men de senaste månaderna har en tydlig förbättring märkts av.

Annons

Den libertarianske presidenten Javier Milei, som tillträdde i december, har infört omfattande åtstramningsåtgärder och upphävt den tidigare regeringens prisfrysning på nötkött, enligt Reuters.

Hans hårda linje att Argentina måste spara sig ur krisen har inneburit att landet för första gången sedan 2008 kunnat visa upp ett budgetöverskott för årets första kvartal.

Matrevolution med alternativ

Med tresiffrig inflation och en pågående recession har många argentinare tvingats att välja billigare alternativ som kyckling och fläsk.

Annons

I dag kan man köpa nästan två kilo alternativa köttslag för priset av ett kilo nötkött, enligt rapporten.

Man ser också en anmärkningsvärd ökning av vegetarianer och något av en matrevolution i Argentina. Inte bara ekonomin utan även en ökad medvetenhet om hälsa, miljö och djurskydd får fler att äta växtbaserat, uppger SVT Nyheter.

Ökning av exporten

Trots den minskade inhemska konsumtionen och alternativa matvanor konsumerar argentinarna fortfarande mer nötkött än många andra länder.

Man ser också en ökning av exporten av argentinskt nötkött. Mellan januari och maj i år steg exportvolymerna med 10 procent jämfört med samma period föregående år.

Amerikanerna äter i genomsnitt 38 kilo per person och år, australiensarna 27 kilo och chilenarna 26 kilo.

Läs mer:
Inflationen i Argentina når över 200 procent. Realtid
HSBC tar miljardförlust i samband med Argentina-exit. Realtid
Sänkt kreditbetyg avslöjar att Argentina är illa ute. Realtid

 

Annons