MarknaderNyhet

Krisbolaget Waxy erbjuder aktier till ”halva priset”

WaxyWaxy
Publicerad
Uppdaterad

Med negativt eget kapital och utan beslutsför styrelse lägger Waxy in en ”högre växel”.

Annelie Östlund

Reporter

”Vi lägger nu i en högre växel för att accelerera utrullningen av nya anläggningar. Med en bredare kompetens i styrelse och ledningsgrupp kommer bolaget kunna driva en strukturerad och tillväxtfokuserad verksamhet, med stora ambitioner.”

Det meddelade Johan Josephson, en av biltvättsbolaget nya huvudägare, i november förra året.

I höstas ska han, tillsammans med en grupp andra investerare, ha köpt motsvarande 40 procent av aktierna i Waxy av tidigare storägaren Ulf Engström. Den sistnämnda är även känd som hjärnan bakom skandalbolaget 24MAS

Annons

I samband med affären greppade också Johan Josephson ordförandeklubban.

Ny styrelse och nya ägare skulle innebära en nystart för det krisande bolaget som från start gått med kraftiga förluster, som hankat sig fram tack vare en lång rad nyemmissioner och som med jämna mellanrum uppvisat ett negativt eget kapital.

Men redan ett par veckor efter ”nystarten” verkar fnurror på tråden ha uppstått. I mitten på december hoppade Johan Josephson och ytterligare en investerarkollega av styrelsen enligt Bolagsverkets uppgifter. Det innebär att styrelsen inte är beslutsför.

Annons

Samtidigt kastade även revisorn in handduken.

Avhoppen har inte kommunicerats i pressmeddelanden och Realtids försök att få en kommentar från Johan Josephson alternativt bolagets nye vd Arne Olafsson, har misslyckats.

Samtidigt försöker vd Arne Olafsson avvärja en mycket påtaglig, och snabbt annalkande, kris. Om knappt en vecka, den 23 januari, infaller nämligen återbetalningsdagen avseende bolagets obligation om 50 miljoner kronor.

Annons

Att döma av den senaste kvartalsrapporten saknas medel till att betala tillbaka pengarna. I slutet av september fanns endast 253 000 kronor i kassan samtidigt som Waxy uppvisade illröda siffror på sista raden. Omsättningen under årets första nio månader uppgick till drygt 18 miljoner medan nettoresultatet landade på minus 40 miljoner kronor. Det egna kapitalet uppgick till minus 38 miljoner.

I oktober gjordes visserligen en nyemission som tillförde bolaget närmare 10 miljoner kronor i kontanter. Mot bakgrund av att verksamheten läcker som ett såll räcker det tillskottet inte långt.

Men istället för ett varna obligationsinvesterarna om en default inom snar framtid, har bolaget skickat ut ett ”exklusivt erbjudande” om att teckna aktier till halva priset.  

”En ny ägargrupp satsar på att ta Waxy till börsen. I samband med att den nya ägargruppen gått in till en rabatterad värdering 0,5 (1,0) SEK/aktie erbjuder vi dig exklusivt som obligationsinnehavare att konvertera dina obligationer till aktier till samma förmånliga värdering.”

Enligt erbjudandehandlingen daterad 12 januari har bolaget dessutom redan påbörjat en konvertering: ”I skrivande stund har det redan konverterats aktier för närmare 25 MKR, och självfallet ska samtliga obligationsinnehavare erbjudas konvertering på samma villkor, dock senast t.o.m. 21 januari 2022.”

Att ”erbjudandet ”måste accepteras innan den 21 januari beror naturligtvis på att återbetalningsdagen infaller två dagar senare.

Samtidigt rimmar innehållet i brevet som gått ut till obligationsinvesterarna illa med uppgifter som lämnats in till Bolagsverket.

Exempelvis skriver bolaget att en ny styrelse valts vid en extra bolagstämma i november, då investeraren Johan Josephson tillträdde som ordförande. Att Josephson, tillsammans med en investerarkollega och revisorn, hoppade av i december framgår inte.

Inte heller står det något om negativt eget kapital och stora förluster. Tvärtom.

”Waxy Carwash har fortsatt att utvecklas väl det senaste året och framtiden ser ännu ljusare ut tack vara den positiva tillväxten, och inte minst lönsamhetsutvecklingen i Q4, 2021”, skriver Arne Olafsson i erbjudandehandlingen och fortsätter:

”Det är med stor glädje vi erbjuder Er obligationsinnehavare möjligheten att konvertera er inlåning mot aktier i WXY Holding AB till en kraftig rabattering t.o.m den 21 januari i år. Vår förhoppning är att så många som möjligt vill vara med på denna sista och förmodat mest lukrativa etapp fram till börsintroduktion.”

Annons