Försäkring

Kraftig ökning av tjänstepensionsflyttar

Inflyttat kapital till tjänstepensionsförsäkring och livförsäkringssparande har ökat med 23 procent (10,4 miljarder kronor) under det senaste året.

Publicerad 2021-11-18

Ökningen har framför allt skett under andra och tredje kvartalet 2021, det framgår av färsk statistik från Svensk Försäkring.

Den 1 april 2021 infördes lagändringar som innebar ett tak för de avgifter som får tas ut vid flytt av individuella fond- och depåförsäkringar.

–Tjänstepensionsflyttarna har ökat väsentligt sedan flyttavgifterna sänktes i våras. Det är framför allt tjänstepension utanför valcentraler som har flyttats till främst fondförsäkring, säger Kajsa Lindell, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring, i en skriftlig kommentar.

Under de senaste fyra kvartalen flyttades knappt 56 miljarder kronor av försäkringskapitalet. Jämfört med motsvarande period föregående år har det inflyttade kapitalet ökat med knappt 23 procent (10,4 miljarder kronor). Flyttarna av tjänstepensionsförsäkring via valcentraler har ökat med 9 procent (1,5 miljarder kronor), medan flyttarna av tjänstepensionsförsäkring utanför valcentraler har ökat med 34 procent (9,1 miljarder kronor). Flyttarna av det privata liv-försäkringssparandet, som omfattar privata kapitalförsäkringar och privata pensionsförsäkringar, har minskat med 6 procent (199 miljoner kronor).

Illustration: Svensk försäkring

 

Platsannonser

Logga in