Fastigheter

Köpare stämmer Oscar Properties

Bostadsutvecklaren Oscar Properties har stämts av en köpare som vill att domstolen ogiltigförklarar förhandsavtalet som tecknats om en lägenhet, uppger Di. Köparen hävdar även att Oscar Properties har gjort sig skyldigt till avtalsbrott.

Uppdaterad 2018-10-31
Publicerad 2018-10-31

Oscar Properties har för första gången dragits in i en rättsprocess med en köpare som vill backa ur från ett förhandsavtal.

Köparna, ett par i 45-årsåldern, undertecknade i juli 2017 ett förhandsavtal om att köpa en 134 kvadratmeter stor lägenhet i Oscar Properties projekt på Gärdet i Stockholm. Det är den näst största lägenheten i projektet - den största är än i dag osåld, uppger DI.

Priset för lägenheten var 17,7 miljoner kronor, och enligt avtalet var den preliminära tidpunkten för upplåtelse det tredje kvartalet 2017 och tidpunkten för tillträde specificerades till det tredje kvartalet 2018. Men paret har fortfarande inte kunnat flytta in.

Nu har paret vänt sig till Stockholms tingsrätt med en stämningsansökan mot Oscar Properties, eller formellt riktad mot den bostadsrättsförening som bostadsutvecklaren har bildat för projektet.

I stämningsansökan yrkas i första hand att hela förhandsavtalet förklaras ogiltigt eftersom tidpunkten för upplåtelse, det tredje kvartalet 2017, är för vagt angiven, sett till de krav som ställs i bostadsrättslagen.

I andra hand yrkar paret på att Oscar Properties har begått avtalsbrott genom att fördröja tidpunkten för upplåtelse respektive tillträde.

I tredje hand yrkar paret att domstolen ska ge dem rätt att frånträda avtalet med hänvisning till att huset inte har varit klart i tid.
 
Oscar Properties uppger i sin tur för Di att man är "trygg" med att deras avtal är giltiga.

Nyheten om stämningen mot Oscar Properties skapar en omedelbar reaktion på Stockholmbörsen. Bolagets aktie faller under förmiddagens handel med 16 procent, på en i övrigt stigande börs.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in